Als grootste documentairefestival ter wereld is IDFA elk jaar een hoogtepunt voor NPO Doc. Ook dit jaar sluit het digitale documentairekanaal nauw aan op de programmering van IDFA.

Dit jaar staat in The Female Gaze de positie van de vrouwelijke documentairemaker centraal. NPO Doc zoomt hierop in met een reeks documentaires en gesprekken met Nederlandse én internationale vrouwelijke regisseurs. Daarnaast vertonen we naar aanleiding van het thema Framing Reality een week lang documentaires waar niet alles lijkt zoals het is. Tenslotte volgen we in de The Road to IDFA een aantal special guests tijdens hun reis naar het festival.

Tussen feit en fictie

Waarom kiest een documentairemaker ervoor iemand zichzelf te laten spelen? Dit staat centraal tijdens het thema Framing Reality over de zogenaamde 'hybride' film. Documentaires waarbij de grens tussen feit en fictie wordt opgezocht en soms zelfs overschreden. NPO Doc zendt ondere andere de met prijzen overladen The Act of Killing uit. Regisseur Joshua Oppenheimer laat hier officieren van de gevreesde Indonesische doodseskaders hun slachtpartijen nabootsen. Ook vertonen we The Sweetest Sound waarin Alan Berliner op zoek gaat naar alle andere Alan Berliner's in de hoop meer te kunnen zeggen over zijn eigen persoonlijkheid. 

Van zaterdag 15 tot en met vrijdag 21 november 2014

The Road to IDFA

Documentairemaker Kim Brand maakt tijdens het festival de serie The Road to IDFA, een co-productie van NPO Doc en HUMAN. Presentator Andrew Makkinga vergezelt hierin dagelijks een special guest van IDFA. Deze speciale gasten zijn door IDFA uitgenodigd om een Q&A, een masterclass te geven of behoren tot de gedoodverfde winnaars van één van de categorieen van IDFA. De gasten leggen hun 'weg naar IDFA' verschillend af,  per taxi vanaf Schiphol, met de trein vanuit Groningen, op de fiets vanaf Abcoude en lopend als ze om de hoek wonen.

Van donderdag 20 tot en met vrijdag 28 november dagelijks op NPO Doc

Themaweek IDFA op NPO Doc: De vrouwelijke blik

Met de themaweek De vrouwelijke blik sluit NPO Doc aan bij het festivalprogramma The Female Gaze. Daarin doet IDFA onderzoek naar de rol van de vrouw in de documentaire. Zijn er typische vrouwendocumentaires, en bestaat er zoiets als ‘de vrouwelijke blik’ in documentaireland? We vragen het gerenommeerde regisseurs als Kim Longinotto, Phie Ambo, Aliona van der Horst, Sunny Bergman en Femke en Ilse van Velzen. Aansluitend zenden we een van hun documentaires uit. Ook Anneke Smelik, hoogleraar visuele cultuur aan de Radboud Universiteit in Nijmegen wordt over dit onderwerp geïnterviewd.

Van zaterdag 22 tot en met vrijdag 28 november 2014

Regisseur aan de keukentafel

Daarnaast heeft NPO Doc in Regisseur aan de Keukentafel een interview met de makers van Ne me quitte pas. De film ging vorig jaar in première tijdens IDFA en won onlangs tijdens het NFF het Gouden Kalf voor beste lange documentaire 2014. Ne me quitte pas wordt op 24 november als 2Doc uitgezonden op NPO 2. Het gesprek is te zien op NPO Doc, direct na afloop van de 2Doc. In De hoofdpersoon praat Sarina Vitta op 20 november met Tatjana Bozic, maker én hoofdpersoon van Happily Ever After. Ook dit interview is te zien op NPO Doc, direct na afloop van de 2Doc op NPO 2.

Uitzending 24 november 2014 op NPO Doc