The crash reel

Topsport bedrijven kan levensgevaarlijk zijn. Daar weet snowboarder Kevin Pearce alles van. Na een bijna fatale val moet hij tegen zichzelf in bescherming worden genomen.

★★★☆☆

Door Micha Peters
De eerste minuten van The crash reel lijken erg op een uit de kluiten gewassen Nike commercial. Hippe snowboarders die de gekste stunts uitvoeren op de halfpipe, nergens bang voor zijn en boven alles heel cool doen. What's up dude? Tik 'em aan!

Maar al snel slaat de sfeer om. Topsnowboarder Kevin Pearce boekt in aanloop naar de Olympische Winterspelen van 2010 de ene na de andere overwinning, maar op oudjaarsdag 2009 gaat het goed mis. Na een riskante sprong maakt hij een doodsmak. Pearce ligt daarna tien dagen in coma en loopt ernstig hersenletsel op. Hij is niet meer dan een kasplantje.

Maar Kevin is een topsporter in hart en nieren, en vecht zich een weg terug naar een bijna volledig fysiek herstel. Alleen tussen de oren zal het nooit meer helemaal goedkomen. Desondanks wil hij maar één ding: op topniveau freestyle snowboarden.

Walker wisselt in haar montage familiefilmpjes en spectaculaire wedstrijdbeelden af met interviews met betrokkenen en medisch specialisten. De film krijgt een extra laag door de gesprekken met de familie aan de keukentafel. Waarom wil Pearce na zijn ongeluk per se weer gaan snowboarden? Een volgende val kan hem fataal worden. Waarom is hij zo egocentrisch en weigert hij rekening te houden met de gevoelens van zijn familie?

De steedse hoger wordende banen leveren hogere snelheden, en dus meer mogelijkheden voor gevaarlijke stunts op. Maar tegelijkertijd vergroten ze ook de risico's voor de snowboarder. Wellicht is Kevin niet alleen verantwoordelijk voor het gevaar dat hij hierbij loopt. Welke rol spelen het publiek en de sponsor, die immers steeds meer spektakel willen zien?

Meer sport