Siki

Louis Mbarick Fall ('Battling Siki') uit Senegal was de allereerste zwarte wereldkampioen halfzwaargewicht boksen en een van de kleurrijkste figuren uit de boksgeschiedenis. Hij won de wereldtitel in 1922 in Parijs. Drie jaar later werd hij in New York vermoord. Regisseur Niek Koppen brengt hem in zijn debuutfilm 'Siki' weer tot leven.

★★★☆☆

Door Micha Peters
Siki werd slechts 28 jaar oud, maar hij maakte tijdens zijn korte leven heel wat mee.  Hij verhuisde op zijn vijftiende van Senegal naar Frankrijk. Tijdens de Eerste Wereldoorlog vecht hij in de loopgraven en doet dat zo moedig dat hij eervol wordt onderscheiden. Na de oorlog begint hij serieus te boksen. Hij reist heel Europa door en komt zo ook in Rotterdam terecht. Daar loopt hij Lijntje van Appeltere tegen het lijf. Het is liefde op het eerste gezicht en de twee besluiten te trouwen.

Op 22 september 1922 verslaat Siki in Parijs de Fransman George Carpentier. Siki mag zich nu wereldkampioen noemen en alle grote bokspromotors vechten om zijn gunsten. Bokswahalla New York lonkt. Siki trekt de stoute (bokshand)schoenen aan en maakt de grote oversteek naar het land van de onbegrensde mogelijkheden. Daar gaat het fout: in het racistische New York van de jaren twintig overspeelt Siki ogenschijnlijk zijn hand. Koppen zoekt uit wat er 'mis' ging in de laatste uren van Siki’s bestaan.

Voor de reconstructie van zijn bewogen leven maakt Koppen gebruik van historisch film- en fotomateriaal, en interviewt hij journalisten en biografen. Voor de één blijkt Siki een onoverwinnelijke Afrikaanse held, voor de ander is hij vooral een extravagante dandy en rokkenjager. Het onderzoek van Koppen levert in ieder geval een uniek beeld op van het gevecht van een eenzame donkere Afrikaan tegen een grotendeels blanke wereld.