The secret life of Uri Geller - Psychic spy?

Wie herinnert zich niet de lepelbuigende entertainer, die kapotte horloges op afstand weer aan de praat kreeg? Uri Geller maakte in de jaren ‘70 furore op televisie en vertelt in deze documentaire over zijn carrière voor, maar vooral ook áchter de schermen: als geheim agent en (dubbel)spion, werkzaam voor onder andere de Israëlische Mossad en de Amerikaanse CIA.

★★★★✩

Door Patricia Beekelaar
De prijswinnende regisseur Vikram Jayanti, onder andere bekend van de met Academy Awards bekroonde documentaires When we were kings en Born into brothels, lijkt geïntrigeerd door Geller’s verhaal. Maar hij is tegelijkertijd sceptisch. Jayanti voert gesprekken met Geller over zijn geheime missies en probeert deze te verifiëren bij mensen die met Geller hebben gewerkt.

Het is spannende materie: telekinese, telepathie en helderziendheid. Talloze paranormale onderzoeken en experimenten waar Geller bij betrokken was, worden aangehaald. Deze leidden tot de oprichting van paranormale afdelingen bij verschillende  inlichtingendiensten. Voorbeelden van Geller die enkel met zijn gedachten gevoelige informatie van floppy disks wist of radarsystemen van de luchtmacht tijdelijk uitschakelde; het heeft allemaal een zeer hoog James Bond gehalte. Iets wat Jayanti op humoristische wijze nog eens extra onderstreept door het gebruik van spannende filmmuziek.

Geller is trots op de geheimzinnige, zelfbenoemde ‘James Bond’ kant van zijn leven. Maar wat is er waar van alle verhalen die op samenzweerderige en geheimzinnige toon met Jayanti en de kijkers worden gedeeld? Is Geller niet gewoon een grote fantast? Ondanks het aandringen en doorvragen van Jayanti word je werkelijk geen steek wijzer van deze documentaire: uiteindelijk is alles ‘strikt geheim’ of ‘vertrouwelijk’. “Use your imagination,” moedigt Geller ons een aantal keer aan. Waar of niet waar, vermakelijk is de documentaire in ieder geval wel.