Return to Homs

Voor het eerst in het 26-jarig bestaan van IDFA heeft het festival gekozen voor een Arabische documentaire als openingsfilm. Het gaat om 'Return to Homs'. In de documentaire staan twee vrienden centraal die in de Syrische stad Homs strijden tegen het regime van president Bashar al-Assad. Eerst vreedzaam, maar na het gewelddadige antwoord van het leger, kiezen zij voor gewapend verzet.

★★★★✩

Door Eline van Beek
De 19-jarige Basset, keeper van het nationale voetbal elftal, is bevriend met de 24-jarige media-activist Ossama. De kapotgeschoten straten en verlaten huizen van Homs, de op drie na grootste stad van Syrië, vormen het troosteloze decor van de strijd die de jongeren voeren. Terwijl de meeste inwoners van Homs het geweld al lang zijn ontvlucht, zoeken de jongens de confrontatie met het Syrische leger juist op. De straat opgaan is te gevaarlijk. Via gaten, die ze in de muren van flatgebouwen slaan, bewegen ze zich van huis tot huis door de stad.

De kijker wordt meegenomen in het gevecht en lijkt bijna deel uit te maken van de groep. De jonge rebellen, die in het begin van de documentaire nog heldhaftig en optimistisch zijn, verliezen na verloop van tijd hun strijdbaarheid. De liederen die Basset regelmatig inzet om de moed erin te houden, klinken steeds minder overtuigend. Langzaam groeit het besef dat hun eenzame strijd onbegonnen werk is. Return to Homs is daarom een coming-of-age documentaire. De eens zo onverschrokken pubers worden volwassen en blijven gedesillusioneerd achter met het gevoel door iedereen in de steek te zijn gelaten.

De keuze voor Return to Homs als openingsfilm is begrijpelijk. De documentaire toont de voortdurende oorlog  in Syrië op een andere manier dan het nieuws dat ons dagelijks via de televisie bereikt. "De wereld kijkt toe hoe we worden vermoord, een voor een, en zwijgt als het graf”.  Dat is het enige commentaar dat regisseur Talal Derki in de film uitspreekt. De beelden tonen dat dat inderdaad het geval is. Hoe is dit mogelijk?

Meer Midden-Oosten