Putin's games

Het sneeuwt in Rusland in de winter overal, behalve in Sotsji. Maar over enkele maanden gaan in dit subtropische paradijs wel de Olympische Winterspelen van start. Want als president Poetin iets wil, dan gebeurt dat gewoon. Daar doet zelfs het klimaat niets aan.

★★★★☆

Door Micha Peters
Sotsji ligt in de ‘Rivièra van Rusland’, de enige subtropische zone van het land. Palmen en terrassen bepalen het beeld van de binnenstad. Wellicht een geschikte omgeving om de Olympische Zomerspelen te organiseren, maar Winterspelen? Nou, nee. Daarbij komt dat de gehele regio rond Sotsji uit (voormalig) moeras bestaat. Niet de meest stabiele ondergrond voor de realisatie van grote bouwprojecten. Zo’n 50 kilometer van de stad kan in de bergen wel worden geskied. Dat gebied zal daarom komende maanden worden omgebouwd tot olympisch ski-oord.

De metamorfose van zomers vakantieoord naar wintersportgebied is een buitengewoon kostbare aangelegenheid. Waar de organisatie van de laatste drie Winterspelen zo’n twee miljard dollar kostte, staat de teller in Sotsji nu al op 45 miljard. En de Spelen zijn nog niet eens begonnen.

De enorme corruptie draagt ook een steentje bij aan de exorbitant hoge kosten. Aannemers gebruiken vaak maar een derde van hun budget voor bouw en wegenaanleg. De rest blijft aan de strijkstok hangen. Op die manier is een 45 kilometer lange weg naar het Olympisch Dorp zo duur uitgevallen, dat een vergelijkbare weg elders in Rusland voor dat geld met een dun laagje goud had kunnen worden geplaveid.

In Putin’s games komen voor- en tegenstanders van het Sotsji-project aan het woord. Zo passeren onder meer de burgemeester, corrupte aannemers, senatoren, lobbyisten en milieuactivisten de revue. Naarmate de film vordert krijgt de kijker steeds meer het idee in een klucht te zijn beland. Dat maakt de film niet minder informatief of geloofwaardig. De afwisselende, soms komische, stortvloed aan informatie blijft de kijker boeien en verbazen.

Poetin zal het hoogstwaarschijnlijk allemaal worst zijn. Als zijn speeltje maar op tijd klaar is. Nog drie maanden te gaan...

Meer Rusland