Manhunt

De ondoorzichtige inlichtingendienst CIA bestaat niet alleen uit heldhaftige James Bond-achtige machomannen, maar ook uit vrouwen die je buurvrouw zouden kunnen zijn. 'Manhunt' toont hoe zij stap voor stap de man achter de aanslagen op elf september vonden.

★★★✩✩

Door Floris Koch
Regisseur Greg Barker, bekend van de bekroonde documentaires Sergio en Koran By Heart, sluit met Manhunt aan bij een politiek en maatschappelijk thema van deze tijd: de strijd tegen terrorisme. De film toont een kijkje achter de schermen bij de geheime dienst CIA: de mensen die jarenlang speurden naar het kopstuk van Al-Qaeda. Kort door de bocht kan je de documentaire zien als een realistische versie van de thriller Dark Zero Thirty.

Manhunt laat zien hoe de gepassioneerde inzet van ‘The Sisterhood’, een team van vrouwelijke CIA-agenten, leidde tot de eerste aanwijzingen van een nieuw type terroristische organisatie, geleid door Osama Bin Laden. CIA-agent Cindy Storer werd door haar meerderen verteld dat ze teveel tijd besteedde aan één persoon. Maar na de aanslagen op het WTC veranderde alles en werd de jacht op individuen juist topprioriteit. De ‘worldwide attack matrix’ werd gelanceerd met als doel Al-Qaeda te ontmantelen door de leden één voor één uit te schakelen.

De documentaire verbeeldt met mooie animaties de complexiteit van de strijd tegen een methode: terreur. Niet alleen zijn operaties tegen terreurcellen moeilijk te plannen en uit te voeren, ook is er de ethische vraag: hoe ver mag je gaan? Tot hoeverre zijn methoden als drone aanvallen, geheime gevangenissen en marteling te rechtvaardigen? ‘You can’t argue with success’, zegt CIA officier Jose Rodriguez. Maar we zien ook een generaal die bezorgd is dat Amerika niet voldoende begrijpt wat de ideologie van terreur drijft.

Manhunt geeft een unieke blik op de obscure CIA en haar medewerkers. De film vertelt het intieme verhaal van de mannen, maar vooral vrouwen die twintig jaar van hun leven hebben besteed of zelfs hebben verloren aan de zoektocht naar één man: Osama Bin Laden.