Desert runners

Vier hardlooptochten van honderden kilometers door 's werelds grootste woestenijen: het klinkt als een onmenselijke taak, maar vier deelnemers uit verschillende uithoeken van de wereld deden het. In Chili, China, Egypte en Antarctica zetten zij alles op alles om per locatie in 5 dagen 250 kilometer af te leggen, hun volledige uitrusting met zich meedragend.

★★★✩✩

Door Sofie Kerklaan
Voor wie de vier georganiseerde tochten teveel zijn, bestaat er de mogelijkheid aan een enkele tocht deel te nemen. Maar de fanatiekste hardloperstop kiest voor de volledige '4 Deserts Grand Slam'. Desert runners volgt vier uiteenlopende hardlopers die deze uitdaging aandurven. Ieder van hen heeft een andere, persoonlijke reden om aan de tocht deel te nemen. Zo doet de 40-jarige Tremaine uit Groot-Brittannië een poging het verlies van zijn vrouw te verwerken. 

De bijna onmogelijke opgave om de heetste, koudste, droogste en winderigste plekken op aarde te trotseren wordt niet zonder slag of stoot voltooid. Met name de tocht in de Egyptische Sahara is extreem. In deze heetste woestijn ter wereld kan de temperatuur oplopen tot 50 graden en de zandduinen kunnen zelfs hoger worden dan het Empire State Building.

Deze extreme omstandigheden leiden tot tal van lichamelijke en mentale kwalen zoals verwondingen, uitdroging en radeloosheid. Het wordt steeds moeilijker te begrijpen waarom de deelnemers zich hieraan blootstellen, zeker als de dood dichtbij komt. Maar de tocht heeft ook positieve kanten: deelnemers sluiten zich bij elkaar aan om elkaar te bemoedigen en te steunen, en hun prestaties zorgen voor ultieme gevoelens van geluk.

In Desert runners speelt de persoonlijke beleving van de deelnemers een grote rol. Hun openheid geeft samen met de observerende filmstijl een goed beeld van hoe het is om in hun schoenen te staan. Soms voelt het even alsof je zelf in de fenomenale landschappen staat. Dit wordt wel verstoord door de vele teksten die het beeld met extra informatie vullen. En hoewel de locaties zich bij uitstek lenen voor het verkrijgen van adembenemende natuurbeelden, heeft Jennifer Steinman hierin niet alle kansen gegrepen. Desondanks is Desert runners een inspirerende documentaire over opmerkelijke doorzetters, die voor iedereen een voorbeeld kunnen zijn.