69: liefde seks senior

De nieuwe documentaire van Menna Laura Meijer is in één woord ontwapenend. In '69: liefde seks senior' vertellen 60-plussers op openhartige manier over hoe zij liefde en seksualiteit beleven nu ze een dagje ouder zijn. En dat is bepaald niet pessimistisch te noemen.

★★★★★

Door Marlijn Klerk
Menna Laura Meijer startte haar filmcarrière met films als Meisjes, Boys en Sexy, waarin ze tieners vroeg naar hun seksleven. De manier waarop ze dit deed leverde ontroerende, intieme ontboezemingen op, die keer op keer een glimlach op je gezicht toveren. Bij de senioren die ze in 69 interviewt is dit niet anders.

Atie (81) knijpt af en toe even in de hand Kees (83) wanneer hij intieme details over hun liefdesleven aan ons toevertrouwt. Ja, ze zijn nog steeds dol op elkaar en mogen graag naar elkaar kijken wanneer ze naakt zijn. Natuurlijk is de seks anders geworden, maar bepaald niet minder lekker.

Ontroerend en hartverscheurend is het verhaal van Wietske (72). Zij is onlangs een liefdesrelatie begonnen met Fred (66). Ze hebben heerlijk naar hun zin samen in bed en doen geregeld leuke dingen samen. Ondertussen verzorgt Wietske haar demente echtgenoot Chris, die in een verpleegtehuis woont en van wie zij nog steeds zielsveel houdt.

Ondanks dat de film voor een groot deel bestaat uit vertellende mensen (talking heads), is de film allerminst saai. Visueel gezien is de film zeer aantrekkelijk, door toevoeging van scènes waarin Meijer haar personages met de camera is gevolgd  op vakantie, naar het zwembad en op het strand.

Ook de muziek die af en toe abrupt stopt, zorgt voor afwisseling. Bovendien valt er door de interviewstijl van Meijer heel wat te lachen. Ze steekt haar verbazing over sommige antwoorden niet onder stoelen of banken en vraagt door. Het plezier bij haar en de senioren over hun gesprekken is zeer aanstekelijk en laat je na het zien van de film met een warm gevoel achter.

Meer senioren