Nieuw op 2Doc.nl

Deze week op tv

Dinsdag 5 jul 2022 20:26 MAX

Waarom simpel als het moeilijk kan?
Zwarte Zwanen

In de financiële wereld schuiven specialisten 1800 miljard pensioeneuro’s over de wereld. Geld van Nederlandse werknemers en gepensioneerden. In het beheer ervan gaat van alles mis. De ‘Wolves of Wall Street’ hebben er meer over te zeggen dan Nederlandse werknemers. De vakbonden FNV en CNV staan de uitwassen openlijk toe. In Zwarte Zwanen 9 blijkt dat de echte pijnpunten van ons Pensioenstelsel in de nieuwe wet niet worden opgelost. Die wet verandert niets aan de extreem hoge verdiensten in de wereld van pensioenuitvoerders en vermogensbeleggers. Het verandert evenmin iets aan de vele dubbele petten in de pensioenwereld, die de schijn van vriendjespolitiek oproepen. Centraal in deze baantjescarrousel staat het Tilburgse pensioeninstituut Netspar dat geen onderzoek doet naar integriteitsschendingen. Gevreesd wordt dat de pensioenwet zo ingewikkeld wordt dat fraude en fouten met pensioengeld zich nog meer gaan voordoen.

Woensdag 6 jul 2022 14:01 NTR

Het langzame leven van Kees Torn
Het Uur van de Wolf: Het langzame leven van Kees Torn

Kees Torn maakt negen theaterprogramma's met vindingrijke taalgrappen, overpeinzingen en virtuoos pianospel. In 1994 wint hij op het Leids Cabaret Festival de jury- en publieksprijs. Met het lied Streepjescode wint hij de Annie M.G. Schmidtprijs 1998. In 2012 stopt hij. Een traumatische ervaring verhindert zijn verdere loopbaan. Hij wordt kunstenaar van het kleine, die zich uiteindelijk toch tot het publiek wendt, maar dan in een andere vorm.

Woensdag 6 jul 2022 23:15 AVROTROS

James Morrison - In het oog van de storm
Close Up

Het werk van de Schotse landschapsschilder James Morrison hangt in de huizen van Harry Potter-auteur JK Rowling en van de Britse koninklijke familie, maar is ook wereldwijd te vinden in musea en privécollecties. Morrison is helemaal in zijn element wanneer hij schildert in de buitenlucht, te midden van de ruige Schotse natuur. In zijn laatste jaren krijgt hij te maken met een grote uitdaging, want zijn zicht neemt dramatisch af.

Donderdag 7 jul 2022 22:18 KRO-NCRV

Vastgelegd
2Doc:

Tientallen familieleden van Max Wolff (1926) zijn vermoord in de kampen. Max overleeft de oorlog en koopt in 1945 een camera. Met foto's maakt hij nieuwe herinneringen, wat hem houvast geeft om met zijn grote oorlogstrauma om te kunnen gaan. Batya, de jongste van zijn drie dochters, ziet zichzelf jaren later terug op honderden foto's, maar herinnert zich de vastgelegde situaties niet. Voor haar roepen de foto's vooral op hoe de oorlog altijd in huis aanwezig was. Bij elke cameraklik heeft Max -onbedoeld- zijn trauma's doorgegeven aan de volgende generatie. Kan Batya zich bevrijden van een oorlog die lang voor haar geboorte al afgelopen was?

Dit is 2Doc.nl

2Doc.nl is het grootste documentaireplatform van Nederland. Naast een indrukwekkende hoeveelheid docu’s van de NPO vind je hier de verhalen achter de films. Een site vol context, verdieping en curatie: lees of kijk interviews met documentairemakers, herbeleef documentaireklassiekers of ontdek actuele tips van de redactie op de site, in de nieuwsbrief, de podcast of op de socials.