Recente uitzendingen

Eerstvolgende uitzendingen

Woensdag 27 okt 2021 22:58 NTR

Maarten van Roozendaal - Ik ben de man die naast mij staat
Het Uur van de Wolf

Acht jaar na zijn dood vertelt zanger en liedschrijver Maarten van Roozendaal zijn wonderlijke levensverhaal. In deze documentaire worden zijn ingenieuze liedjes gecombineerd met een indringend radio-interview, waarin Maarten ons rechtstreeks toespreekt.

Zaterdag 30 okt 2021 07:50 AVROTROS

Alexander McQueen - Testament
Close Up

In 2010 overleed op 40-jarige leeftijd de Britse modeontwerper Alexander McQueen. McQueen gold niet alleen als artistiek visionair en als provocateur bij uitstek, hij worstelde ook zijn hele leven met de verleidingen van drugs en alcohol. Regisseur Loïc Prigent neemt McQueens laatste drie modecollecties onder de loep en schetst zo een beeld van een uitzonderlijk, maar duister, talent.

Zondag 31 okt 2021 20:23 Human

Tegenwind - Het Verdriet van de Veenkoloniën
2Doc

De komst van een mega windturbinepark in de veenkoloniën (Groningen/Drenthe) drijft mensen uit elkaar waar ze eerder in harmonie samenleefden. De meer dan tweehonderd meter hoge turbines veroorzaken een tragedie. De strijd begint ludiek, maar eindigt grimmig en hard in ondergronds verzet. Twee woordvoerders worden opgepakt. Een van hen zit maanden in voorarrest. Het laat diepe sporen na in de gemeenschap. Hoe goedwillende burgers hun vertrouwen verliezen in de overheid en naar 'de buitenkanten van het denken' worden gedreven als ze zich niet gehoord en gezien voelen.

Maandag 1 nov 2021 20:25 KRO-NCRV

Blue Monday
2Doc:

Joyce, Jerry en Chester hebben last van psychoses. Tijdens ziekenhuisopname is er nauwelijks aandacht voor wat zij meemaken, een psychose is een ongewenste ziekte die wordt bestreden met zware medicijnen. Kan een psychose ook iets goeds brengen?

Maandag 8 nov 2021 20:27 NTR

Het Uur van de Wolf: Golden Earring - That Day (1)

De beginjaren van Golden Earring. Hoe een paar vrienden op zelfgemaakte instrumenten muziek beginnen te maken en in rap tempo professionaliseren. Het succes komt snel. De eerste jaren worden gekenmerkt door wisselingen in de samenstelling. De zanger wordt vervangen, de tweede gitarist stapt op en pas met de komst van Cesar Zuiderwijk komt er enige stabiliteit. In 1973 scoren ze een wereldhit met Radar Love, waarmee ze ook voet aan de grond krijgen in Amerika en daar met Radar Love en in 1982 met Twilight Zone groot succes boeken.

Dinsdag 9 nov 2021 20:30 NTR

Het Uur van de Wolf: Golden Earring - That Day (2)

Een moeilijke periode. When the lady smiles wordt vanwege de controversiële videoclip genegeerd in de VS waardoor nieuw succes uitblijft. Ook in Nederland blijft het publiek weg, het plezier gaat langzaam verloren en de schulden lopen enorm op. Plotseling dient zich een oplossing aan bij het idee voor een akoestische cd. The Naked Truth wordt de beste verkochte productie van Golden Earring met een miljoen verkochte exemplaren. Gevolg van dit succes is dat de band de theaters in moet om voor een zittend publiek te spelen. Het is even wennen, maar het pakt goed uit.

Maandag 15 nov 2021 20:25 KRO-NCRV

Shadow Game
2Doc:

Met gevaar voor hun leven proberen alleenreizende, minderjarige vluchtelingen dagelijks grenzen in Europa over te steken, op zoek naar een beter bestaan. Veel Europese landen hebben hun grenzen gesloten, mishandelingen en ontberingen zijn aan de orde van de dag. Maar opgeven is voor de kinderen geen optie.

Woensdag 17 nov 2021 23:20 NTR

Het Uur van de Wolf: Toni Morrison - Black Matter(s)

Toni Morrison vervulde een pioniersrol als zwarte schrijfster met een scherpe focus op de schokkende geschiedenis van de slavernij en het (seksuele) geweld dat volgt uit racisme, haar aanval op de white gaze en het ontlopen van slachtofferschap. Peter Sellars reflecteert op haar boek Beloved, haar bekendste werk. Deze documentaire slaat ook een brug naar de actuele Black Lives Matters-beweging in de Verenigde Staten en toont daarnaast animaties, foto's en archiefmateriaal over het racisme in de VS.

Woensdag 8 dec 2021 22:55 NTR

Het Uur van de Wolf: No Hay Camino - Er is geen weg

Woensdag 29 dec 2021 20:20 NTR

Ida Haendel, I am the violin
Het Uur van de Wolf

Aandacht voor violiste Ida Haendel. Het is niet bekend hoe oud Haendel exact is, maar ze moet ruim in de tachtig zijn. Ondanks haar grote talent heeft ze nooit de faam gekregen zoals haar tijdgenoten Isaac Stern en Yehudi Menuhin ten deel viel. Maar onvermoeibaar gaat ze door en ze speelt nog steeds op podia wereldwijd, als ze maar gevraagd wordt.

Uitgelichte documentaires

Schoffies, schooiers en schorremorrie

Zorgen voor elkaar

True Crime

Jezelf zijn 🏳️‍🌈

Fijne feelgood

Coming of age

Euthanasie & zelfbeschikking

Familieperikelen

Best bekeken documentaires van 2020

Best bekeken documentaires van 2019

Omgaan met tegenslagen

Dierendocu's

Gouden Kalfwinnaars

Waardevolle verdieping: racisme en discriminatie

Religie

Artistieke verbeelding

Muzikale hoogstandjes

Thuis in de natuur

Klassiekers op 2Doc.nl

Wil je niet langer wachten op de tv-uitzending om een documentaire te kijken? Meld je nu aan voor de 2Doc Weekly met curator Helmut Boeijen en kijk documentaires exclusief vooruit.