Dirk-Jan Roeleven, VPRO, 2011

De valse start van de Tour de France in Leiden

NPS

Terugblik op de volkomen uit de hand gelopen start van de Tour de France in Leiden 1978. Alles wat mis kon gaan ging mis.

Na Amsterdam 1954 en Scheveningen 1973 startte de Franse wielerronde voor de derde keer in de historie in Nederland: op 29 juni met een proloog vanuit de Groenoordhallen in Leiden. Wat een feest had moeten worden, ontaardde in ruzie en gedoe. In 'De valse start van de Tour de France in Leiden' een reconstructie van de gebeurtenissen, waarin betrokkenen vertellen wat er allemaal misging bij de Tour-start in de Sleutelstad.

Om te beginnen regende het de hele week en was het parcours spekglad. Vervolgens kreeg de grote man achter de Tourstart in Leiden, Joop Riethoven, op de avond voor de proloog een hersenbloeding waarna hij zes dagen in coma lag. De dag erna ontstond er ruzie tussen de Franse Tour-directeur Félix Lévitan en André de Jong van het Leidse organisatiecomité. Het geschil ging over de plaatsing van Leidse reclameborden op plaatsen waar de Fransen reclame hadden verkocht. De reclameborden moesten weg, anders zou Lévitan de Tour niet laten starten.

Vervolgens besloot de Tour-directie dat de uitslag van de proloog, die door Jan Raas was gewonnen, niet zou meetellen voor het algemeen klassement van de Tour de France. Raas kreeg vervolgens geen gele trui en ging de volgende dag briesend van start voor de etappe naar Sint Willebrord. Hij won die rit met een machtsprint en kreeg alsnog de gele trui om de schouders.
Toen de Fransen het land uit waren slaakte Leiden een zucht van verlichting.

Aan het woord komen onder meer: Joop Riethoven, Joop Zoetemelk, Henk Lubberding, Andre de Jong en Albert Bouvet, het enige nog levende lid van de Tour-directie uit 1978.