HUMAN/VPRO, 2014

Medialogica: The usual suspects

Human, VPRO

22 juli 2011. De Noor Anders Breivik pleegt twee aanslagen in Noorwegen en doodt daarbij 77 mensen. Na de eerste bomaanslag om 15.26 uur beginnen internationale media te speculeren over de dader(s). Al Qaida zou opnieuw hebben toegeslagen in Europa.

De aanslag zou zijn opgeëist door de Islamitische terreurorganisatie Ansar al-Jihad al-Alami. Noorwegen zou doelwit zijn van extreme moslims omdat het land troepen heeft in Libië en Afghanistan. Terrorisme-experts en beelden van eerdere aanslagen moeten dat beeld bevestigen. Waarom hebben de moslims het gedaan? Waarom laten experts zo weinig andere mogelijkheden de revue passeren?

Zelfs wanneer de Noorse politie rond 20.00 uur heeft laten weten een verband tussen de twee aanslagen te vermoeden en bekend is dat een Noorse, blonde man is aangehouden praten deskundigen en journalisten nog steeds over de motieven achter een Islamitische aanslag. In deze aflevering van Medialogica praten journalisten van nationale en internationale nieuwsorganisaties als BBC, Al Jazeera en ARD over de verslaggeving van die vrijdag in juli. Over deadlines en speculaties, over feiten en fictie.

Bekijk ook: