Valentin Thurn, BOS, 2010

Taste the Waste

BOS

Nederlanders gooien per jaar 2,4 miljard euro aan voedsel weg. We gooien net zo veel voedsel weg als we opeten. Van elke twee kroppen sla en aardappels belandt er één in de vuilnisbak, nog voordat ze de consument bereiken. Waarom worden de hoeveelheden weggegooid voedsel steeds groter? De documentaire is onderdeel van het grote project 'Taste the Waste', waarmee de Boeddhistische Omroep Stichting in oktober aandacht besteedt aan voedselverspilling.

De makers van Taste the Waste reizen over de wereld om te zien hoe voedselverspilling plaatsvindt, maar ook wat we er aan kunnen doen. Waarom overladen supermarkten hun schappen met een variëteit van hetzelfde product? Waarom wordt sushi als varkensvoer gebruikt? Hoeveel draagt voedselverspilling bij aan wereldhonger? Maar we zien ook hoe we verspilling kunnen reduceren zonder verlies van de huidige standaard van leven. Taste the Waste laat zien dat het ook anders kan.

De documentaire laat mensen aan het woord die deze ongelooflijke verspilling een halt willen toeroepen: Gerhard, de ‘dumpster diver’ uit Wenen, afvalonderzoekers Felicitas Schneider uit Oostenrijk en Timothy Jones uit de VS, Pascal Nkwe Makongo, een keuterboer en activist uit Kameroen en Véronique Abounà Ndony, die de restanten van een groothandelsmarkt in Parijs sorteert voor een voedselbank.

Al deze mensen werken toe naar hetzelfde doel, en hun inzet zou wel eens grootse gevolgen kunnen hebben: als het ons lukt om de hoeveelheid vermijdbaar voedselafval te halveren, dan zou dat net zo veel effect hebben op het wereldklimaat als wanneer we een kwart van alle auto's van de weg zouden halen.

'Taste the Waste' (Valentin Thurn, 2010) is te bekijken op zaterdag 16 oktober om 09.30 uur en zondag 17 oktober om 23.55 uur op Ned 2. Daarna kunt u de documentaire bekijken op het digitale kanaal Holland Doc 24 en via de livestream op de website. Kijk hier voor uitzendtijden.