VPRO, 2012

Kwaad bloed

VPRO

Nederland heeft een slecht humeur. We ergeren ons vaak aan hoe de samenleving er voor staat. We ergeren ons aan elkaar, aan de politiek, aan de elite. Aan de linkse kerk. Aan de rechtse graaiers.

Maar liefst 65% van de Nederlanders vreest dat Nederland zich in de verkeerde richting ontwikkelt. In VPRO Thema: Kwaad bloed komen acht mensen aan het woord bij wie de boosheid vlak onder de oppervlakte zit. Wat gaat er schuil achter hun boosheid?

 

Anita werkt in de thuiszorg en ondervindt de gevolgen van de bezuinigingen. Zo kan ze niet meer dezelfde sociale contacten onderhouden met de mensen voor wie ze werkt, en zijn haar inkomsten aanzienlijk teruggelopen.

Bas is een politierechercheur die na zijn echtscheidingsconflict jarenlang heeft moeten strijden om zijn kinderen te mogen zien. Tijdens zijn strijd vond hij niet alleen jeugdzorginstanties, maar vooral de overheid en justitie als grootste tegenstanders op zijn weg en voelde zich verraden door het systeem waar hij zelf onderdeel van was.

Florens werkt in de bouw en ergert zich aan de grote hoeveelheid vreemdelingen in Nederland. Hierdoor voelt hij zich hoe langer hoe meer buitenstaander in zijn eigen stad.

Elke werkte met hart en ziel in de culturele sector maar kreeg een burnout. Ze raakte verstrikt in de wielen van de uitkeringsinstantie UWV en vindt dat de prestatiemaatschappij slecht omgaat met mensen zoals zij. Nu zet ze zich in voor de Occupy-beweging.

Jaap gaat als ondernemer gebukt onder de criminaliteit in de winkelstraat waar zijn kapsalon is gevestigd en de toegenomen overlast van het uitgaanspubliek op straat. De gemeente, zegt hij, doet niets aan zijn problemen.

Maddy is een juf op de basisschool die boos is over de gevolgen van de bezuinigingen in het onderwijs. Ook kan ze er niet bij dat de extra zorg voor haar autistische zoon dreigt te verdwijnen en zo alle investeringen in zijn toekomst teniet gedaan worden.

John is een pedofielenjager, die liefst iedereen die in het bezit is van kinderporno of pedoseksueel is aan de schandpaal wil nagelen. Sinds een van zijn zoontjes is overleden na een medische misser trekt hij ten strijde tegen de doofpotcultuur van de elite.

Mohammed, onderhoudsmonteur bij een garnalenbedrijf, is boos over de manier waarop er in Nederland met Marokkanen wordt omgegaan en vindt de maatschappij hard geworden. Hij begrijpt niet waarom zijn dochter in Volendam opeens niet meer met een hoofddoek naar school mag.