Peter Wingender, VPRO, 2012

Hiv hiv hoera

VPRO

VPRO Thema onderzoekt, in het kielzog van de dance4life scholentour, op een middelbare school in Hellevoetsluis hoe de leerlingen daar met seks omgaan en hoe ze zich wel of niet beschermen tegen hiv.

Nog niet zo lang geleden ging je dood aan aids. De schrik zat er stevig in en iedereen werd een stuk voorzichtiger met seks. Toen de medicatie op de markt kwam, nam het aantal mensen dat onveilige seks had weer toe. De laatste jaren is het aantal geïnfecteerden op dat hogere niveau blijven steken.

Is het waar dat jongeren weer nonchalanter worden en niet goed op de hoogte zijn? Uit recent onderzoek blijkt dat, alle internet informatie ten spijt, veel jongeren nog steeds denken dat 'goed wassen' voldoende is om een soa te voorkomen. VPRO Thema vergelijkt het seksleven van deze jongeren met de opmerkelijke onderzoeksresultaten.

Dat hiv je leven ingrijpend verandert is te zien in een intieme documentaire van Peter Wingender over Pauline, die na party's, seks, drugs en rock-'n-roll, op haar 31ste hiv geïnfecteerd raakt. In eerste instantie denkt ze dat haar leven over is. Haar sociale wereld stort in en haar dagen bestaan uit het stipt op tijd slikken van heel veel pillen. In de film volgen we al haar ups en downs gedurende de afgelopen jaren.

Zo krijgt ze ruzie met een vriendin omdat ze toch onveilig vrijt (iets wat steeds meer hiv geïnfecteerden doen), wordt ze verliefd en probeert ze wanhopig zwanger te worden. Wat is het effect van de hiv besmetting op haar leven, relaties en seks? Het verhaal van Pauline staat model voor de 1200 nieuwe hiv patiënten die er jaarlijks nog steeds in Nederland bij komen. Meestal besmet door mensen die niet eens weten dat ze seropositief zijn. Tot slot gaat Pauline in gesprek met de vijf leerlingen uit Hellevoetsluis over haar opmerkelijke keuzes.

Zo laat VPRO Thema op Wereld Aids Dag zien dat aids nog lang niet 'gereduceerd' is tot een probleem in de Derde Wereld maar ook hier in Nederland nog steeds een actueel onderwerp is of zou moeten zijn.