Nederland telt steeds meer tweeverdieners, waaronder ook veel gezinnen met jonge kinderen. VPRO Thema kijkt achter de voordeur bij vier gezinnen. Hoe houden ze het kaartenhuis overeind en waardoor staat het soms op instorten?

De meeste moeders werken drie of vier dagen. Ook steeds meer vaders hebben inmiddels een thuiswerk- of een pappadag. Wereldwijd is Nederland inmiddels kampioen deeltijdwerk, en ook in het thuiswerken lopen we internationaal gezien voorop.

Maar betekent dit nu ook dat we tevreden zijn over hoe we arbeid en zorg combineren en verdelen? En hoe komt het dan dat Nederlandse vrouwen, veel vaker dan bijvoorbeeld Vlaamse vrouwen, last hebben van burnout en overspannenheid? Willen die vaders wel echt pappadagen of voelen ze zich ertoe gedwongen? Hoe staat het er intussen eigenlijk voor met de rolverdeling tussen mannen en vrouwen? En zijn de kinderen eigenlijk wel gebaat bij ‘het Nederlandse model’?

VPRO Thema kijkt achter de voordeur bij vier gezinnen. De vier ouderparen komen in het programma bijeen om voor het eerst naar het bij hun thuis gefilmde materiaal te kijken en met elkaar in gesprek te gaan onder leiding van Margriet van der Linden (hoofdredacteur van Opzij en eerder presentator van Zomergasten).