Norma Percy, Brian Lapping, Paul Michell, VPRO, 2013

The Iraq war

VPRO

Hoe zijn de VS en haar bondgenoten in de ogen van Irak veranderd van bevrijders in bezetters?

Hoe is het mogelijk dat de VS en Engeland zoveel fouten maakten in Irak? In dit BBC drieluik uit de koker van het Britse productiehuis Brook Lapping proberen de grote spelers zelf deze vraag te beantwoorden, onder wie Dick Cheney, Colin Powell, Tony Blair en Saddams minister van Buitenlandse Zaken. Ingewijden vertellen hoe ze worstelden met grote beslissingen, en met elkaar. Hoe konden ze er zo naast zitten met de massavernietigingswapens van Saddam vlak voor de invasie?

Aflevering 1: Regime Change

De mensen aan de top van de CIA en Saddam's Minister van Buitenlandse Zaken beschrijven hoe de VS en Groot-Brittannië een totaal verkeerd beeld hadden van de massavernietigingswapens  van Saddam van vóór de invasie. Tony Blair vertelt hoe hij naar het privé verblijf van president Bush in Camp David vloog om onder vier ogen met vice-president Dick Cheney te kunnen praten. Colin Powell legt uit hoe hij er toe kwam zijn rampzalige presentatie te houden voor de Verenigde Naties. Minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw beschrijft hoe hij - en zelfs president Bush - probeerde Tony Blair ervan te overtuigen dat mee doen aan de invasie gelijk stond aan politieke zelfmoord.

Aflevering 2: After the fall (Uitzending: donderdag 18 mei om 0.05 uur op NPO 2)

In deel twee van deze drie-delige serie beschrijven de belangrijkste sleutelfiguren de chaotische nasleep van de nederlaag van Saddam Hoessein. Dick Cheney en Colin Powell krijgen het met elkaar aan de stok over de rol van van Amerika als bezettende macht. Generaal David Petraeus memoreert de rampzalige beslissing om het Iraakse leger te ontbinden. De vertegenwoordiger van Grand Ayatollah Sistani - hoogste sjiitische geestelijke van Irak - vertelt hoe Sistani de Amerikanen dwong in te stemmen met de verkiezingen in Irak. Een van de grootste uitdagingen kwam van Muqtada al-Sadr en zijn Mahdi leger. Amerika en de nieuwe Iraakse regering konden Sadr militair verslaan, maar effende daarmee de weg voor een sektarische oorlog.

Aflevering 3: It's hell, Mr President (Uitzending: donderdag 25 mei om 0.05 uur op NPO 2)

De laatste aflevering van deze driedelige serie vertelt hoe het er nu voor staat in Irak. Tony Blair en Dick Cheney beschrijven hoe ze reageerden op de golf van sektarisch geweld die Irak overspoelde. Minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw vertelt hoe hij en Condoleeza Rice de Iraakse premier dwongen om af te treden. Andere belangrijke sleutelfiguren onthullen hoe ze de nieuwe premier selecteerden en steunden. In deze afevering een exclusief interview met controversiële Iraakse premier Nouri Maliki. Tenslotte horen we het verhaal van hoe de oorlog eindigde en horen we waarom Irak vandaag de dag nog steeds geconfronteerd wordt met ernstig sektarische geweld.

Bekijk ook: