Gemma Atwal, VPRO, 2011

Marathon Boy

VPRO

Op vierjarige leeftijd loopt Budhia Singh al marathons en daarmee is hij de jongste marathonloper van de wereld. Hij zegt dat hij op een dag wil meedoen aan de Olympische spelen. Of is dit het doel van de man die hem heeft geadopteerd en traint?

De regisseur, de Britse journaliste Gemma Atwal, was vanaf het eerste moment dat ze Budhia in 2005 op TV zag gefascineerd door de kleine hardloper. Vijf jaar lang volgt zij de jongen en zijn adoptievader en trainer Biranchi Das.

Biranchi Das financiert zelf een judoschool en een weeshuis en hij zet alles op alles om aandacht te krijgen voor zijn wonderkind. Budhia wordt met zijn duurlooptalent al snel een lokale held en nadat hij heeft meegelopen met de Limca Record Run, is hij tot vreugde van vader Das in heel India beroemd.

Maar het bureau van de locale jeugdzorg is minder blij met deze ontwikkeling. Zij verbieden verdere deelname van Budhia aan marathons, met als gevolg dat er een politieke strijd uitbreekt in de regio over deze kwestie. Voorstanders zien in de training pure liefde van Biranchi Das voor zijn adoptiezoon. Tegenstanders spreken van uitbuiting van een onschuldig kind. Als dan ook de biologische moeder van Budhia opduikt om met hulp van de maffia uit de sloppenwijk haar zoon op te eisen wordt de situatie steeds grimmiger.