Begin jaren '60 was het nog relatief rustig in Noord-Ierland en de Republiek, maar de protestante Ulster Volenteer Force leefde weer op. Het gerucht ging namelijk dat de IRA weer terug zou komen als het vijftig jaar geleden zou zijn dat de Paasopstand plaatsvond.
In 1968 kwam deze onrust tot uiting. De burgerrechtenbeweging NICRA hield een vredige mars, naar voorbeeld van Martin Luther King, om de misstanden tegen katholieken aan te kaarten en de klachten van de nationalisten onder de aandacht te brengen. Maar de UVF zag dit als een dekmantel van de IRA, die op dat moment in realiteit amper opgetuigd was, en ze besloten de demonstrerende katholieken aan te vallen met knuppels. De politie die ter plaatse was, werd ervan beschuldigd de protestanten te verdedigen en van het toestaan van geweld.
Het geweld tegen de NICRA ontstond doordat de UVF hen bewust zwart maakte. Hoewel de IRA toen nog helemaal niks voorstelde, bleven ze aanhouden dat die wel onderdeel van de NICRA was. Sterker nog: de eerste bommen die afgingen waren tijdens de periode die als 'The Troubles' werd bestempeld waren van de UVF, maar zij frameden de IRA daarvoor.
Toen er in 1969 barricades werden opgericht in de gebieden Derry en Belfast, waar veel nationalisten woonden, mondde dat uit in de Slag van Bogside; een wijk van Derry. Hierin kwam een protestantse mars in conflict met de katholieke bewoners van Bogside en de politie. De Britse regering reageerde door troepen te sturen. In het geweld dat hierop volgde werden huizen verbrand en mensen gedood. Ook hierbij werd de politie er weer van beschuldigd de nationlisten niet beschermd te hebben. Het resultaat was dat er zeven doden te betreuren waren, 750 gewonden en 1505 katholieke families uit hun huizen verdreven werden (vijf keer zoveel als uitgedreven protestanten). Dan volgt een kleine 30 jaar aan terrorisme van beide kanten totdat de burgeroorlog wordt beslecht met het Goede Vrijdag-akkoord op 10 april 1998.
Dit is het Ierland waarin alle bandleden van The Boomtown Rats opgroeien. Hopelijk geeft dit een goed beeld van hoe bewogen en ingrijpend die tijd was en hoe onzeker het leven was in Ierland. The Troubles kostten 3637 Ieren het leven.