Het Uur van de Wolf

Suzi Q

NTR

Geen vrouw is zo baanbrekend geweest in de popmuziek als Suzi Quatro. Ze was de eerste vrouw die doorbrak als bassist en zangeres in een hardrockband. Hierdoor werd ze gebombardeerd tot rolmodel en icoon. Maar wat heeft haar succes voor Suzi Quatro zelf betekend?

Musici van Debbie Harry tot Joan Jett vertellen in de documentaire Suzi Q. hoe Quatro het glazen plafond voor veel vrouwen in de popmuziek doorbreekt. Ook in de wijze waarop ze het publiek bespeelt. Ze verschijnt altijd in een leren jumpsuit en weet tot op de dag van vandaag een groot publiek aan zich te binden met haar cool to a fault-houding.

Voordat ze bekend werd als Suzi Quatro maakte de Canadese artiest onderdeel uit van het beatcombo Pleasure Seekers; een band die bestond uit familieleden van Suzi (Susan) Quatro. Begin jaren zeventig wordt ze door een talentenjager in Engeland opgemerkt. Haar vader houdt de aanbiedingen voor een solocarrière bij haar weg. Als ze dit hoort, vertrekt ze woedend naar Europa en valt het gezin verbitterd uit elkaar. Ze betaalt voor de breuk met haar zussen en vader met een periode van eenzaamheid.

De Australische regisseur Liam Firmager toont met veel vaart en relativering tal van verbazingwekkende details over het stormachtige leven van de zangeres, songwriter, bandleider, actrice, dichter en presentatrice. Zo duikt ze plotseling op in de komische televisieserie Happy Days, waar ze een tijd lang vaste gast was. Er is de bijna vanzelfsprekende vergetelheid en dan plotseling weer de comeback en een plek in de Hall of Fame.

Regie: Liam Firmager