Het Uur van de Wolf

Linda Ronstadt - The Sound of My Voice

NTR

Zangeres Linda Ronstadt (1946) was in de jaren 70 net zo beroemd als Beyoncé anno 2020, aldus Bonnie Raitt. Jackson Browne, Emmylou Harris, Dolly Parton en Aaron Neville vertellen hun samenwerking.

Ook Linda zelf praat over haar leven, ondanks haar parkinson. Grootgebracht met de countrymuziek van Tucson, Arizona, komt Ronstadt in de jaren 60 in Los Angeles terecht in de folkrockhoek met The Stone Poneys. In de jaren 70 en 80 groeit ze uit tot rock queen. Ze zingt naast popmuziek ook klassiek operette, nummers uit The Great American Songbook, Sinatra-songs met Nelson Riddle, en Mexicaanse mariachi-muziek. In 1987 wordt Canciones de mi padre het meest succesvolle Spaanstalige album in Amerika, hetzelfde jaar waarin het eerste gezamenlijke album Trio met Dolly Parton en Emmylou Harris uitkomt, met de hit To know him is to love him.

Regie: Rob Epstein en Jeffrey Friedman

Muzikale hoogstandjes

Helmut Boeijen over 'Linda Ronstadt - The Sound of my Voice'

Ze is een geboren performer, met een geweldig stembereik. Hoewel Ronstadt zelf geen liedjes schrijft, heeft de Amerikaanse zangeres een geheel eigen signatuur. Tenminste, dat zeggen mensen die het kunnen weten in Linda Ronstadt - The Sound of my Voice. Ze luisteren naar namen als Dolly Parton, Bonnie Raitt, Ry Cooder, Don Henley, Jackson Browne, JD Souther, Aaron Neville en Emmylou Harris en bivakkeerden stuk voor stuk naast Ronstadt terwijl die op het podium of in de studio de sterren van de hemel stond te zingen.

Deze tamelijk routinematige popbio van Rob Epstein en Jeffrey Friedman laat ook nog popprofessionals aan het woord die jarenlang een boterham aan Ronstadt hebben verdiend, zoals platenbaas David Geffen, popjournalist Robert Hilburn en producer John Boylan. Stuk voor stuk lichten ze een tipje van de sluier op van de zeer wendbare zangeres Linda Ronstadt, die met name in de jaren zeventig en tachtig immens succesvol was en tegenwoordig in de luwte leeft.

De vrouw zelf heeft slechts weinig woorden nodig en laat, in steeds wisselende gedaanten en stijlen, horen wat ze zoal in haar mars heeft - waarbij hits als You’re No Good, It’s So Easy en Don’t Know Much natuurlijk niet (mogen) ontbreken. Het interessantst wordt dit portret als Ronstadt op latere leeftijd echt een eigen koers begint te varen en daarbij ook onverwachte afslagen, richting operette en traditionele Mexicaanse muziek bijvoorbeeld, besluit te nemen. Zo bouwt ze niet alleen een succesvolle, maar uiteindelijk ook een eigenzinnige loopbaan op, die hier nauwgezet en met veel aandacht voor de muziek wordt doorgenomen.

Wil je niet langer wachten op de tv-uitzending om een documentaire te kijken? Met de 2Doc Weekly kijk je iedere zondag alle films van de aankomende week vooruit. Sluit je aan bij de grootste documentaire-community van Nederland en abonneer je op de 2Doc Weekly.