Het Uur van de Wolf

David Bowie - Finding Fame

NTR

Aan de hand van uniek archiefmateriaal en geluidsfragmenten van Bowie zelf vertelt regisseur Francis Whately het ontroerende verhaal over David Bowies opkomst, die in de tienerjaren weinig glorieus verloopt. David Jones (zijn oorspronkelijke naam) verandert voortdurend van band en imago, maar waardering en persoonlijk geluk blijven die eerste jaren uit.

Regie: Francis Whately

Bowie probeert al vroeg van alles uit om “wereldberoemd te worden”. Hij maakt een liedje over kabouters met een volgens velen stuitend vervormde stem (The laughing gnome), mislukt als mimespeler. In de archieven van de BBC wordt een beoordeling gevonden van zijn auditie met zijn band The Lower Third uit 1965, die niets aan de verbeelding over laat. De redacteur vindt Bowie als zanger niet goed genoeg, noemt de coversong “een misbaksel, waarbij de kracht van het liedje dood wordt gemaakt”.

De even ambitieuze als rebelse buitenstaander Bowie heeft het ook privé niet gemakkelijk. Zo vertelt hij over zijn eerste grote liefde, de danseres Hermione Farthingale, met wie hij een tijdje in de band Feathers speelt: “the girl with the mousy hair”. Een periode wonen ze samen, maar dan breekt ze zijn hart door naar Noorwegen te vertrekken voor de filmopnamen van een musical. “Ik was er kapot van.” Farthingale, nu yogalerares in Bristol: "Hij was niet verloren, hij was gewoon nog niet opgemerkt."

Er is niet alleen maar tegenslag. Zo krijgt de grote doorbraak Space Oddity in de film ruime aandacht. Centraal staat Bowies rijk geïllustreerde, permanente zoektocht naar steeds wisselende identiteiten waarin hij speelt met genders, naar een steeds veranderende visie in beeld en geluid, naar aansluiting met de avant-garde; vooral van zijn grote voorbeeld Velvet Underground uit New York. Hilarisch is de scène, waarin een van zijn vroegere collega’s vertelt over Bowies idee om met make-up het podium op te gaan. Whately toont de geboorte van Ziggy Stardust en eindigt bij The man who sold the world uit 1970.