Close Up: Black Dandy

Black Dandy

AVROTROS

Wie kijkt naar iconen als Pharell Williams en Kanye West ziet dat zwarte mannen bij de meest modebewuste figuren van dit moment horen. Hun liefde voor stijl heeft zijn wortels diep in de Amerikaanse cultuur, in een fenomeen dat bekend staat als 'Black Dandyism'. Het verschijnsel heeft net zo veel te maken met mode en kunst als met belangrijke sociale ontwikkelingen.

Ariel Wizman, een van de makers van de documentaire ‘Black Dandy’, reist naar New York, Londen, Congo en Zuid-Afrika om zwarte stijliconen, modeontwerpers en -bloggers te interviewen over hun liefde voor mode en stijl. Aan het woord komen ontwerpers als ‘Dapper Dan’ (in de jaren tachtig de eerste succesvolle ontwerper voor de New Yorkse hip-hop scene), Olivier Rousteing (Balmain) en Ozwald Boateng. In New-York spreekt hij mode-bloggers Joshua Kissi en Travis Gumbs van ‘Street Etiquette’, in Congo maakt hij kennis met de lokale straat-dandies die zich daar ‘sapeurs’ noemen, en in Zuid-Afrika ontmoet hij Wanda Lephoto en Kabelo Kungwane van mode-blog ‘The Sartists’.

Een film van Ariel Wizman en Laurent Lunetta voor CANAL+

Kijk ook 'Ozwald Boateng - A Man's Story' (AVRO, 90 min.)

Modeontwerper Ozwald Boateng geldt als één van de meest succesvolle ontwerpers van mannenmode van de afgelopen jaren. De internationale doorbraak van de Britse ontwerper van Ghanese afkomst kwam in 2005 toen hij ontwerper werd voor Givenchy en hij de acteur Jamie Foxx kleedde voor de Oscars.

Regisseur: Varon Bonicos