Het Uur van de Wolf

Claude Lanzmann - terugblik op Shoah

NTR

Portret door regisseur Adam Benzine van filmmaker Claude Lanzmann, waarin deze het maakproces van zijn meesterwerk 'Shoah' beschrijft.

De bijna tien uur durende documentaire Shoah (1985) van regisseur Claude Lanzmann wordt algemeen beschouwd als de belangrijkste film over de Holocaust. Het maken van deze film was een emotionele uitputtingsslag en ontnam Lanzmann bijna de wil tot verder leven. Dat is één van de onthullingen in de documentaire Claude Lanzmann: Terugblik op Shoah, van regisseur Adam Benzine waarin hij Lanzmann portretteert en indringend met hem spreekt over het maken van zijn meesterwerk.

Het maakproces was voor Lanzmann zo pijnlijk, dat het Benzine grote moeite kostte hem hierover te laten vertellen. Lanzmann draaide ruim 200 uur beeldmateriaal in veertien verschillende landen. Na voltooiing van de film ging hij door een lange rouwperiode. 'Ik heb de film vormgegeven, maar de film heeft mij ook gevormd'.

Sarina Vitta spreekt met regisseur Adam Benzine over zijn film

Sarina Vitta spreekt met Adam Benzine over zijn documentaire en over de grote betekenis die de film ‘Shoah’ in zijn ogen nog steeds heeft.

Shoah