Dori Berenstein, NTR, 2014

Marvin Hamlisch: The Entertainer

NPS, VPRO, NTR

Als muzikaal wonderkind werd hij op 6-jarige leeftijd toegelaten tot The Juilliard School of Music, het vermaarde conservatorium in New York. In tegenstelling tot zijn klasgenoten voelde Marvin Hamlisch zich niet aangetrokken tot Bach en Beethoven, maar tot Broadway.

Hij richtte zijn talent op musical, film- en popmuziek en met succes, want in 1974 won hij maar liefst drie Oscars voor de muziek die hij componeerde voor 'The way we were' en 'The Sting'. Componist, pianist en dirigent Marvin Hamlisch had zijn bestemming gevonden. In de amusante documentaire van regisseur Dori Berenstein is te zien hoe hij dankzij hits als 'The spy who loved me' en 'Nobody does it better' met grote Amerikaanse regisseurs en acteurs samenwerkte.

Maar meer nog dan de getuigenissen van onder meer Barbra Streisand, Steven Soderbergh en Quincy Jones maakt in de film vooral het optreden van Hamlisch zelf grote indruk. Dankzij uitgebreid archiefmateriaal is goed te zien hoe hij als geen ander in staat was zijn publiek te entertainen. Niet alleen met zijn fabuleuze pianospel, maar bijvoorbeeld ook met hilarische anekdotes over zijn Joodse moeder en zijn colleges over de kunst van het componeren.

Na de Oscars werd Hamlisch geconfronteerd met torenhoge verwachtingen en viel hij in een zelfbeschreven ‘periode van verstikkende wanhoop’. Toen hij zichzelf hernam richtte hij zijn aandacht op Broadway en met succes: de musical A chorus line werd een klapper. Aan zijn prijzenkast werden na de Oscars nog vier Grammy’s, drie Golden Globes, een Tony Award en een Pulitzer Prize toegevoegd. Hamlisch bleef tot aan zijn dood in 2012 zeer actief en componeerde onder andere de filmmuziek van Behind the candelabra en The informant!.

Kijk ook: