Lena Jordebo, NTR, 2014

De strijd van Knausgård

NTR, NPS

In het najaar van 2011 voltooide de Noorse auteur Karl Ove Knausgård zijn mammoetproject 'Mijn Strijd'. De zes romans met titels als 'Vader', 'Liefde', 'Zoon' en 'Nacht' zijn een groot succes: In zestien landen zijn meer dan een miljoen exemplaren verkocht. De reden laat zich raden. De schrijver doet verslag van een diepgravend zelfonderzoek en spaart zichzelf en zijn directe omgeving niet. Behalve lof levert het hem ook scherpe kritiek op.

In deze documentaire zien we een auteur die zijn innerlijke balans nog steeds niet helemaal heeft gevonden. Net als in zijn boeken is hij ontwapenend eerlijk en daarmee ook kwetsbaar. Bovendien worden de gevolgen van zijn persoonlijke onthullingen zichtbaar, voor hemzelf en zijn dierbaren.

Uitgeput en depressief trekt hij zich terug in een hut in Zweden in een poging de leegte na het schrijven van de reeks te vullen. In diezelfde periode reist hij de wereld over en bezoekt hij zijn moeder in Noorwegen. Bijzonder is het dubbelgesprek met zijn vrouw, de schrijfster Linda Boström, die ongewild onderdeel werd van zijn openbaringen.