Philippe Béziat, NTR, 2014

Becoming Traviata

NPS, NTR

Operadiva's laten zelden pottenkijkers toe tijdens repetities. De beroemde operaster Natalie Dessay maakt hierop een uitzondering voor de documentaire 'Becoming Traviata'. Drie maanden lang waren de camera’s onafgebroken aanwezig. Nooit eerder is zo gedetailleerd het spel tussen regisseur en hoofdrolspeelster zichtbaar gemaakt. En dat in de unieke Franse productie uit 2011 van een van de meest gespeelde opera’s, Verdi’s La Traviata.

Documentairemaker Philippe Béziat toont het hele proces: van de eerste kennismaking met befaamd theaterregisseur Jean-François Sivadier in een oefenlokaal tot de generale repetitie op het toneel van het operafestival van Aix-en-Provence.

De aandacht concentreert zich louter op het proces dat Natalie Dessay onder zijn strakke hand doormaakt. In anderhalf uur tijd zien we haar transformeren in Verdi’s tragische heldin Violetta, ontsproten uit de pen van schrijver Alexandre Dumas.

Naast haar zang is het ook de emotie in het spel die minutieuze voorbereiding vergt. Met extatische energie onderzoekt Dessay hoe zij deze rol opnieuw vorm kan geven en perfectioneren. Zo ontvouwt zich scène voor scène het verhaal van de courtisane die voor het eerst in haar leven echte liefde voelt, maar door de buitenwereld gedwongen wordt deze op te geven.

Kijk ook: