Marina Zenovich, NTR, 2013

Het raadsel Richard Pryor

NPS, NTR

Het leven van de Amerikaanse komiek Richard Pryor was nogal duister. De schandalen, de drugsverslaving, de vele huwelijken en zijn dramatische poging tot zelfmoord; het is allemaal moeilijk verklaarbaar. Toch doet regisseur Marina Zenovich een moedige poging in de documentaire 'Het raadsel Richard Pryor' ('Richard Pryor - Omit the Logic') iets te ontrafelen van het mysterieuze leven van de entertainer.

Toen Richard Pryor in 2005 op 65-jarige leeftijd na een hartstilstand stierf, schreef een krant dat hij niet jong was gestorven, maar verrassend lang had geleefd. Deze conclusie was gebaseerd op een leven vol triomf en tragedie, vol heimelijke walging van zichzelf en neiging tot destructie. Des te verrassender dat hij zowel in speelfilms als op het podium zo geestig voor de dag kon komen. "Niets is te treurig om grappen over te maken."

Hij groeide op in een bordeel gerund door zijn grootmoeder. "Daar heb ik voor het eerst blanke mensen ontmoet." Het inspireerde hem tot een glorieuze start als stand-up comedian. In 1977 kreeg hij een tv-show. Robin Williams, Lily Tomlin, Whoopi Goldberg, Jesse Jackson en filmregisseur Mel Brooks getuigen in de film van zijn grootheid. Hij werd een superster, maar was ongemakkelijk met die status. Pryor werd rusteloos en wilde provoceren. Met zijn vijandige houding vervreemdde hij van zijn publiek en meerder echtgenotes.

Aan de hand van de getuigenissen van mensen uit Pryors directe omgeving en veel uniek archiefmateriaal belicht Zenovich, die eerder een persoonlijk portret van Roman Polanski maakte, zijn kwetsbare momenten. Het maakt de film zowel onthullend als vermakelijk.