Shannah Laumeister, NTR, 2011

De vrouwen van Bert Stern

NTR

Hij verbleef in 1962 dagen met Marilyn Monroe in een hotelkamer in Los Angeles, waaruit een unieke serie naaktportretten is voortgekomen. Na afloop zette de filmdiva met een oranje viltstift kruizen over de door haar afgekeurde zwart-witfoto’s. Bert Stern was niet meer weg te denken uit de wereld van de fotografie.

“Ik heb altijd van vrouwen gehouden.” Met dit citaat van Stern begint de documentaire. In de film komt hij naar voren als een man die vrouwen tot iconische proporties verhief, maar nauwelijks raad met ze wist in het dagelijkse leven. Wat begint als een conventioneel portret van een celebrity fotograaf, ontpopt zich gaandeweg tot een speels spiegelspel tussen de 82-jarige mentor en zijn veertig jaar jongere muze, Shannah Laumeister, de regisseur van de documentaire De vrouwen van Bert Stern.

Laumeister maakte een liefdevol, intiem en kwetsbaar portret van een man die alles leek te hebben. Hij had de grootste sterren voor zijn camera, vrouwen als Sophia Loren, Liz Taylor, Shirley MacLaine, Twiggy, Barbra Streisand, Madonna en Scarlett Johansson heeft hij vast mogen leggen, toch leek hij het ook allemaal weer kwijt te raken. Zelfs meerdere foto’s van de Monroe-sessie was hij 23 jaar kwijt. In de film beschrijft hij uitgebreid zijn nogal intieme ervaringen met de legendarische filmster.

Bert Stern stond aan de wieg van de conceptuele reclamefotografie met zijn serie voor Smirnoff en werd beroemd met portretten die hij vlak voor haar dood maakte van Marilyn Monroe. Ook de Lolita-met-hartjesbril foto voor Stanley Kubrick, een oude vriend, is van zijn hand. Zijn beroemde serie portretten van Marilyn Monroe worden later deze maand op een veiling te koop aangeboden.

Bekijk ook: