Reuben Atlas, NTR, 2013

Brothers hypnotic

NTR, NPS

Voor de acht jonge mannen van het Hypnotic Brass Ensemble heeft broederschap een letterlijke betekenis: ze zijn allemaal zoons van jazzlegende Phil Cohran. Ze groeiden op in het rauwe Zuid-Chicago in een gezin met 24 kinderen en twee moeders, op een strikt dieet van jazz, discipline en Black Consciousness.

Repetities voor het familie-ensemble begonnen elke ochtend om zes uur met het blazen van minutenlange noten. Nu ze volwassen zijn en ze hun acht koperen hoorns laten klinken - of ze nou hun mix van jazz, funk en hiphop in de straten van New York blazen, samenwerken met Mos Def of Prince, of het North Sea Jazz festival platspelen - worden de idealen die zij meekregen steeds getest. Kunnen ze zowel trouw aan zichzelf als aan de principes van hun ouders blijven?

Aan halfbroertjes en -zusjes deden ze niet thuis. Ze waren met z’n vierentwintigen met zelfgemaakte kleren, blaasinstrumenten en een vegetarisch dieet de 'niet coole' kinderen van de buurt. Tot ze pubers werden, en zich gingen losmaken, tot verdriet van vader Cohran. Nu ze volwassen, cool, en zelf ouders zijn proberen ze idealen van hun ouders op hun eigen manier vorm te geven. Totale artistieke onafhankelijkheid is daarbij eerste prioriteit. Ze spelen veel op straat, niet uit noodzaak, maar uit overtuiging. Een groot label wijzen ze af, een concerttour met Mos Def laten ze passeren: ze doen liever hun eigen ding.

Trompettist Phil Cohran speelde onder anderen met Sun Ra en leden van Earth Wind & Fire. Hij opende het African Arts Centre in Chicago om de culturele bewustwording van Afro-Amerikanen te stimuleren en bracht vele muzikanten in contact met hun Afrikaanse roots. Zijn zoons groeiden daarmee op, maar zijn ook Amerikaanse jongens van de hiphopgeneratie. In hun Hypnotic Brass Ensemble proberen ze met groeiend internationaal succes het beste van die twee werelden te verenigen.


Bekijk ook: