Paul Cohen en Martijn van Haalen, NTR, 2013

Bloot - een film over acteren

NTR

Acteurs zijn extreem zelfbewust, onzeker, aanstellerig, ijdel en van ’s ochtends tot ‘s avonds bezig met hoe ze overkomen. ‘Echt’ zijn ze nooit. Daarvoor hebben documentairemakers een scheldwoord: ‘Acteur!’. Want in een documentaire moeten de mensen ‘echt’ zijn en niet gespeeld.

Maar is dat wel zo? Wat is dan ‘echt’? En als ‘spelen’ niet echt is, wat doet dat dan - dag in dag uit - met de geest van een acteur? Documentairemakers Paul Cohen en Martijn van Haalen maakten ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van Toneelgroep Amsterdam de onalledaagse documentaire Bloot over de essentie van acteren, over kunstenaarschap en de menselijke behoefte aan verbinding.

Tijdens het seizoen 2011-2012 maakte Nederlands grootste theatergezelschap de voorstelling Husbands, op basis van het filmscript van John Cassavetes. Onder regie van Ivo van Hove creëerden Halina Reijn, Hans Kesting, Roeland Fernhout en Barry Atsma,  samen met Alwin Pulinckx, deze nieuwe voorstelling. De filmers waren wekenlang aanwezig bij dit hele proces. Ze draaiden scènes backstage, repetities en lange gesprekken met de acteurs over hun werk. Ze registreerden hoe de acteurs zich voorbereidden en concentreerden, de twijfel, de momenten dat ze uit hun rol traden, en hoe ze zichzelf uiteindelijk blootgaven.

Bloot legt en geeft bloot. Dat geldt voor zowel de acteurs als de documentairemakers. Die beseffen gedurende het filmen dat hun werk soms verdacht veel op het acteursvak lijkt. “Het laat je niet onberoerd” aldus acteur Hans Kesting.

Kijk ook deze documentaire

Meer over acteurs, film en theater