Guido de Bruyn, NTR, 2012

Tom Lanoye - Mag het iets meer zijn?

NTR

Tom Lanoye, auteur van het boekenweekgeschenk van dit jaar, weet zijn publiek te overrompelen en te roeren. Niet alleen door wat hij schrijft, maar ook door zijn optredens in de theaters. Als twintiger al, bij het schrijven van zijn eerste roman, besluit hij zijn teksten niet alleen op te schrijven, maar ook te performen.

Zijn vader was slager, zijn moeder amateuractrice; Tom Lanoye zelf is uitgegroeid tot succesvol schrijver en acteur. De documentaire vertelt het levensverhaal van deze Vlaamse schrijver en leidt de kijker langs  belangrijke gebeurtenissen en plekken uit zijn leven. Van een enfant terrible dat ‘baldadig was om baldadig te zijn’ ontwikkelde Lanoye zich tot een gevestigd schrijver in bijna ieder literair genre. Van poëzie tot korte verhalen, van satirische columns tot romans en toneel.

Lanoye woont en werkt tegenwoordig in Antwerpen en Kaapstad, Zuid-Afrika. In 1996 trouwde hij met René Los. De twee besloten van hun huwelijk een media-evenement te maken in de hoop een taboe te doorbreken en het homohuwelijk open te stellen. Lanoye’s homoseksualiteit, zijn coming out en de reactie van zijn moeder, die zijn gedrag bestempelde als ‘vuiligheid’, bespreekt Lanoye in 2009 in zijn roman Sprakeloos. Een telefoongesprek met zijn moeder levert een confronterende en zwart humoristische scène op.

In het werk van Lanoye speelt het verleden vaak een rol. De documentairemaker gaat onder meer met hem naar zijn ouderlijk huis in Sint Niklaas. Waar zijn vader vroeger een slagerij had, zit nu een Vlaamse friettent. In de slagerij leerde Lanoye, naar eigen zeggen, toneelspelen. Hij hielp zijn moeder bij het overhoren van haar rollen en ook het werk in de slagerij ziet hij als toneelspel waarbij de klant het publiek was en je van achter de toonbank twintig keer per dag dezelfde mop vertelde.

Tom Lanoye schrijft het Boekenweekgeschenk 2012, hij is de eerste Vlaming in 23 jaar die deze eer te beurt valt. De Boekenweek 2012 met als thema ‘Vriendschap en andere ongemakken’ vindt plaats van 14 tot en met 24 maart.