Stephan Kijak, NTR, 2012

Stones in Exile

NTR, NPS, VPRO

'Stones in Exile' is een documentaire over het even turbulente als creatieve productieproces van de legendarische dubbel-LP Exile on Main Street van de Rolling Stones in mei 1972. Naar aanleiding van de nieuwe release van het album, met tien nieuwe nummers.

In de lente van 1971 zagen de Rolling Stones het niet meer zitten in Engeland. Dat had vooral te maken met belastingsperikelen en financiële problemen na de breuk met hun manager Alan Klein. Daarop besloot de band met heel haar entourage te verkassen naar het zuiden van Frankrijk. Ze huurden villa Nellcôte in Villefranche-sur-Mer in de buurt van Nice, volgens gitarist Keith Richards een voormalig Gestapo-hoofdkwartier. De muzikanten werden vergezeld van een extravagante menagerie van groupies, techniekers, drugdealers en -verslaafden, en Franse chefs.

Het verblijf in de villa was heftig. Het was in die periode dat Mick Jagger trouwde met Bianca Pérez-Mora Macias. De band kreeg geregeld ook de politie over de vloer. In die chaotische context kwam geleidelijk een collectie songs tot stand die de basis vormde voor een buitengewone plaat. De Stones werkten er meestal aan in de kelder van de villa en in het midden van de nacht. Maanden later verhuisde de band naar Los Angeles, waar de songs werden afgewerkt en samengebracht op Exile on Main Street.

De film kijkt terug op die memorabele en losbandige tijd, vol schandalen en creativiteit. Nieuwe interviews met de bandleden en andere betrokkenen die er destijds bij waren, werpen een nieuw licht op de totstandkoming van het album. Archiefbeelden, snapshots en concertopnames roepen de sfeer op van het wilde rock ‘n’ roll tijdperk.

Exile on Main Street wordt beschouwd als één van de belangrijkste platen van de Stones en één van de beste pop-albums aller tijden: in 2003 behaalde de plaat de 7de plaats in de lijst van ‘The 500 greatest albums of all time’ van… Rolling Stone.