Morgan Neville, NTR, 2011

Poptempel Californië

NTR

Samen met Carole King vertelt Taylor in deze muzikale documentaire het verhaal van de beroemde concertzaal, die in 1957 in Los Angeles haar deuren opent en uitgroeit tot een uniek podium voor alternatieve muziek.

In 2007 keren James Taylor en Carole King terug naar Californië om de vijftigste verjaardag van de Troubadour te vieren. Dit is het startpunt van de documentaire, die een beeld schetst van de achterliggende turbulente jaren, waarin  alcohol en drugs de bodem vormt voor veel mooie muziek en hechte vriendschappen. Komiek en filmacteur Steve Martin vat de tijdsgeest en ontdekkingen van de jonge Troubadours samen: “Hoe lang kan vrije liefde en marihuana als bron van creativiteit bestaan; dat kan eigenlijk niet.”

Ook Jackson Browne kijkt terug op de muziek die in de Troubadour wordt gespeeld. Hij spreekt van ‘intense persoonlijke liedjes’. Precies dat is waar Carole King het succes in haar jonge jaren aan toeschrijft: de hang naar intimiteit en het persoonlijke verhaal. En dat heeft een relatie met de sfeer van de jaren zeventig, met de vele confrontaties tussen generaties.

Als de Troubadour concurrentie krijgt van de Roxy verliest de club aan populariteit. De singer-songwriters worden ouder en de hechte groep valt steeds verder uiteen. Ieder gaat zijn eigen weg maar de warme herinneringen aan de concerten op het podium van de Troubadour blijft een verbindende factor.