Mika Kaurismäki, NTR, 2012

Miriam Makeba - Mama Afrika

NTR

Ze trouwde vijf keer, verloor haar enige dochter en woonde in ballingschap in de VS, Guinee en België. Ze wist zich omringd door president John F. Kennedy, filmacteur Marlon Brando en zangeres Ella Fitzgerald. Ze scoorde een internationale tophit met Pata Pata.

Makeba werd geboren in een Zuid-Afrikaanse township, brak door als jazz-zangeres en groeide onder de vleugels van Harry Belafonte uit tot een muzikale en politieke legende. Makeba had enorme présence en nam publiekelijk nooit een blad voor de mond: "Ik praat geen politiek, ik zeg de waarheid." In 1963 sprak ze de Verenigde Naties toe en werd een boegbeeld van de anti-apartheidsstrijd in haar land. Het leverde haar de koosnaam Mama Afrika op en leidde tot dertig jaar leven in ballingschap.

In 1990 vroeg Nelson Mandela haar persoonlijk "thuis te komen" en terug te keren naar Zuid-Afrika. Ze overleed in 2008 aan een hartstilstand. Deze rijk gedocumenteerde ode viert haar onvergetelijke stem , haar charisma en haar duurbetaalde idealisme.