André Schäfer, NTR, 2012

De wereld volgens John Irving

NTR

Vermoorde prostituees, charmante artsen en zwetende koks; de karakters in de verhalen van John Irving bestaan ook buiten de boeken. Tijdens de research voor zijn romans bezoekt Irving ter inspiratie markante mensen in vele steden (waaronder Amsterdam). Daarnaast verrijkt hij hun levens met zijn soms zonderlinge kijk op de wereld.

Begin maart wordt Irving 70 jaar en in mei verschijnt zijn nieuwe roman In one person. Aanleiding genoeg voor de documentaire De wereld volgens John Irving waarin we kennis maken met de werk- en levenswijze van John Irving en de mensen achter de karakters in zijn boeken. We gaan met hem mee op reis door Europa en krijgen zo toegang tot een bijzonder universum.

John Irving heeft een duidelijk doel: 'Het publiek emotioneel en psychisch raken'. Zijn  schrijfwijze kent een vertrouwde structuur. Zo schrijft hij zijn boeken het liefst van het einde naar de titel. Irvings werkwijze vergt veel research en reistijd. Zo trekt hij op met Joep, ex-wijkagent op de Amsterdamse wallen en loopt hij mee in de keuken van een pizzarestaurant. Ook tatoeage-artiest Henk Schiffmacher vormt inspiratie voor een karakter dat opduikt in Irvings boek A Widow for One Year. Van Schiffmacher leerde Irving tatoeëren 'om te weten hoe dat voelt'.

Irving is mentaal en fysiek in topvorm. Hij volgt een strikt trainingsschema om zijn grote hobby, worstelen, te kunnen blijven beoefenen. Tijdens het uitwerken van zijn verhalen,  trekt hij zich terug op het eiland van zijn vrouw in Canada. Hij herkent in het schrijven de trainingen van het worstelen. 'Het is veel oefenen en en herhalen, zonder dat je er applaus voor krijgt.  De echte waardering komt pas bij de wedstrijd, de uitgave van het boek.'