Susanne Rostock, NTR, 2012

Het lied van Harry Belafonte

NTR

Hij was de eerste zwarte zanger die meer dan een miljoen albums verkocht. Toch mocht zanger en acteur Harry Belafonte in het gesegregeerde Amerika van de jaren vijftig niet door de voordeur van het theater waarin hij optrad.

Harry Belafonte werd een wereldster met ‘The Banana Boat Song’ met de lange uithaal  ‘Day-O!’. Hij verwierf de bijnaam King of Calypso en scoorde grote hits met ‘Mathilde’, ‘Jamaica Farewell’ en ‘There’s a hole in the bucket’. Parallel aan zijn successen ontwikkelde hij zich als activist voor de mensenrechten. Een van de aanleidingen was de rel, die ontstond nadat zangeres Petula Clark zijn arm aanraakte in een duet op televisie. De sponsor wilde de scène censureren omdat fysiek contact tussen een blanke en ‘zwarte’  op televisie niet gepast werd gevonden. Petula Clark verbood daarop de hele uitzending. De rel kwam in de media en de uitzending kwam alsnog tot stand.

Het lied van Harry Belafonte  toont  de tomeloze inzet van de zanger voor de Amerikaanse burgerrechtenbeweging en zijn levenslange strijd tegen onrecht wereldwijd. In de jaren vijftig was hij een vertrouweling van Martin Luther King, in de jaren tachtig één van de drijvende krachten achter de benefietsingle We Are the World. Ook zijn jeugd in Harlem en Jamaica, zijn diensttijd tijdens de Tweede Wereldoorlog en zijn rijke artistieke carrière komen aan bod.

Quincy Jones, Sidney Poitier en Miriam Makeba kijken terug op hun samenwerking met Belafonte. Uniek archiefmateriaal maakt duidelijk dat hij in zijn rol als activist veel invloed heeft gehad. Hij sprak wereldleiders als John F. Kennedy, Bill Clinton en Nelson Mandela over burgerrechten, onrechtmatige oorlogen , honger en apartheid. In vele brandhaarden was Belafonte erbij om zich persoonlijk in te zetten. Inmiddels op hoge leeftijd is zijn vuur nog niet gedoofd en maakt hij zich zorgen over de Amerikaanse jeugd. Het knaagt aan hem dat er na meer dan vijftig jaar strijd nog steeds onrecht en ongelijkheid heerst in zijn eigen geliefde Amerika.