Het Uur van de Wolf

Genadeloos - Gijs Hendriks

NTR, NPS, VPRO

Jazzsaxofonist en componist Gijs Hendriks rust na een veelbewogen leven en vele muzikale successen niet op zijn lauweren.

Compromisloos blijft hij op zoek naar de best mogelijke manier om zijn muziek te laten klinken; niet voor één avond, maar voor altijd. Een zoektocht naar 'iets dat overeind blijft'. De geïmproviseerde muziek, waarin de pijn en soms het gevoel van onmacht om zich te kunnen schikken in het leven hoorbaar is, bepaalt zijn leven. Samen met zijn vrouw Sonja heeft hij een afgezonderd huishouden in Utrecht.

Regisseur Ellen Blom laat in de documentaire Genadeloos zien hoe de genialiteit van Hendriks ontstaat. Genialiteit die door hemzelf achteraf steeds wordt onderworpen aan een genadeloos oordeel. “Ik geloof alleen maar in creativiteit ter plaatse.”

De muziek van Hendriks heeft een eigenzinnig karakter: melancholisch, impulsief, onvoorspelbaar, technisch, subtiel en genuanceerd. Hij speelt sinds zijn zeventiende jazz. Hij werd lid van de invloedrijke Nederlandse jazzband The Boy Edgar Orchestra en speelde samen met Art Taylor, Johnny Griffin, Slide Hampton, Nina Simone en Betty Carter.

Naast de VARA Jazz Award en andere prijzen, won hij in 1972 de Wessel Ilcken Prijs, de meest prestigieuze jazzprijs (nu Boy Edgarprijs). Hij heeft al zeker 25 cd's op zijn naam staan, stond een verschillende malen op North Sea Jazz en vierde in 2005 groots zijn jublileum; 50 jaar jazzmuzikant.

Uitzending:

di 3 juli 2012 - Ned 2 - 22.45 uur