Jason Cohn & Bill Jersey, NTR, 2012

Eames - Het echtpaar achter de stoel

NTR, NPS, VPRO

Als architect Charles Eames en kunstenares Ray Kaizer verliefd worden, trouwen en midden in de oorlog een kantoor en studio openen in Californië, kunnen ze niet vermoeden dat ze de belangrijkste vormgevers van het naoorlogse Amerika zullen worden.

Nieuwsgierig, creatief en optimistisch maken ze met een combinatie van functionaliteit en schoonheid modern design toegankelijk. Hun meubels, films en multimediale aanpak hebben hun zeggingskracht nog niet verloren.

In deze documentaire lopen werk en privé van Charles en Ray Eames door elkaar, net als tijdens hun leven. Oud-medewerkers en bekenden vertellen over het koppel en de bijzondere sfeer op de werkvloer van ‘het circus’ waar alles tegelijk gebeurde: ontwerpen, tekenen, houtbewerken, filmen. Het compleet gedocumenteerde  archief van de studio brengt de tijd en de sfeer verder tot leven.

Naast het ontwerpen van hun bekende stoelen,  legde Eames de basis voor een vorm van visuele communicatie die nieuwe technologie bij gewone mensen vertrouwd moest maken. Het kantoor kreeg daarvoor grote opdrachten van onder andere IBM, Boeing en Polaroid, (zie het beroemde filmpje ‘Powers of ten’). Hoewel alles in teamverband gebeurde, eiste de charismatische Charles alle credits op: met hem werd zaken gedaan en zijn naam kwam op de ontwerpen. Dit gegeven en zijn plezier buiten de deur drukten zwaar op Ray. Maar zelfs na zijn dood bleef zij hem en de schoonheid trouw: ze stierf in 1988 precies tien jaar later, op dezelfde dag in augustus.