Laurent Bouzereau, NTR, 2011

Polanski onverbloemd

NPS, NTR, VPRO

Al zijn hele leven lang achtervolgen oorlog, moord en seks de filmregisseur Roman Polanski. Zijn eerdere huisarrest in Zwitserland bracht de beroemde Pool tot een ongekende openhartigheid in gesprekken met zijn beste vriend, de producent Andrew Braunsberg.

Ondersteund door rijk archiefmateriaal bespreken zij zijn jeugd in het getto van Krakau, zijn succesvolle carrière in Europa en de VS, de moord op zijn zwangere vrouw Sharon Tate en zijn vervolging wegens seksuele handelingen met een minderjarige. Het gesprek, aangevuld met filmfragmenten, schetst het beeld van een overlever, die ondanks onbevattelijke tegenslagen de veerkracht opbrengt om gelukkig te zijn. Naast een uitgebreid overzicht van zijn werk besteedt deze documentaire aandacht aan de levensloop en persoonlijke drijfveren van de maker.

Roman Polanski (Parijs,1933) is een van de meest gelauwerde filmregisseurs. Hij heeft vele bekroonde films op zijn naam staan waaronder klassiekers als Rosemary’s Baby, Chinatown (Golden Globe), The Pianist (Academy Awards) en The Gost Writer (Zilveren Beer).