Thomas Grube, NTR, 2012

Lang Lang - De rusteloze virtuoos

NPS, NTR, VPRO

Niet veel kindsterren blijven aan de top zodra ze volwassen worden. Pianist Lang Lang wel. Gedreven door zijn liefde voor klassieke muziek en zijn droom om dit voor een groot publiek toegankelijk te maken, vliegt hij in zijn privéjet, gekleed volgens de laatste mode, de wereld over.

In de documentaire Lang Lang – De rusteloze virtuoos zien we hem in gezelschap van zijn moeder tussen Milaan, Berlijn en China reizen, concerten geven, een muziekcentrum bouwen en schoolkinderen enthousiast maken voor Liszt. “De sleutel tot succes is om voor je dromen uit te plannen. En om het daarna waar te maken.”

Hoewel Lang Lang net dertig is geworden, lijkt de tijd hem op de hielen te zitten. Ongeduldig doet hij er alles aan om zijn torenhoge ambities waar te maken. Na zijn strenge opvoeding heeft hij zich voorgenomen vooral plezier uit te dragen in alles wat hij doet. Met zijn flamboyante stijl zorgde hij voor opschudding in de klassieke muziekwereld. Sommige critici zien hem als oppervlakkig technisch virtuoos, maar de meesten erkennen dat zijn charismatische en creatieve persoonlijkheid een verrijking vormt voor de klassieke muziek.

Toen Lang Lang twee jaar oud was, werd hij gegrepen door de muziek van Tom & Jerry. Zijn ouders herkenden al snel zijn muzikale talent, dat zij met uiterste toewijding en opoffering stimuleerden. Op zijn negende vertrok hij met zijn strenge vader naar het prestigieuze conservatorium van Beijing. Zijn moeder bleef alleen achter in zijn geboorteplaats.

Inmiddels is Lang Lang een fenomeen. In 2008 speelde hij tijdens de openingsceremonie van de Olympische spelen in Beijing en in 2009 werd hij door Time Magazine uitgeroepen tot een van de honderd invloedrijkste personen ter wereld. Hij inspireerde al meer dan 40 miljoen Chinese kinderen om piano te leren spelen en zijn missie is nog lang niet volbracht.