NTR, 2011

The Doors - When You're Strange

NTR

The Doors was een van de invloedrijkste rockbands van de jaren zestig. Aan de hand van historisch, nooit eerder vertoond beeldmateriaal werpt de documentaire een nieuwe blik op leven en werk van The Doors en de revolutionaire impact die het tot op de dag van vandaag heeft. De begeleidende teksten zijn ingesproken door Doors-fan Johnny Depp.

The Doors waren in grote mate een band van hun tijd. Hun muziek reflecteert de sociale en politieke bewogenheid van de late jaren ’60 en het begin van de jaren ’70. Toch heeft de groep ook nu nog een grote aantrekkingskracht, dankzij zijn hypnotiserende sound en de charismatische persoonlijkheid van leadzanger Jim Morrison, de rebelse profeet en ‘poète maudit’ van de seks, drugs & rock ‘n roll.

Morrison richtte The Doors in 1965 op, samen met gitarist Robby Krieger, toetsenist Ray Manzarek en drummer John Densmore. De eerste plaat kwam er in 1967 en toen ging het razend hard. Maar het was al even snel voorbij: door het overlijden van Jim Morrison in Parijs in 1971 was de band als het ware onthoofd en twee jaar later hield de groep ermee op.

Aan de hand van zeldzame archiefbeelden reconstrueert de documentaire het verhaal van The Doors, van de wandelgangen in de filmschool van Los Angeles, waar Morrison en Manzarek elkaar in het midden van de jaren ’60 ontmoetten, tot de coulissen van de uitverkochte concertzalen waar de groep in het begin van de jaren ’70 zijn glorietijd beleefde.