Marga van Praag en Ad van Liempt, NTR, 2011

Max van Praag

NTR

Hij was de beroemdste zanger van Nederland in de jaren vijftig, hij kreeg zakken met fanmail en scoorde, met Nederlands repertoire, de ene tophit na de andere: Max van Praag.

Eerder dit jaar publiceerden Marga van Praag en Ad van Liempt een dubbelbiografie over Max van Praag en zijn broer Jaap, de vroegere voorzitter van Ajax, de man die die club naar de wereldtop bracht eind jaren zestig, begin jaren zeventig. Het boek kreeg lovende recensies in vrijwel alle kranten. Het televisieportret dat Marga van Praag en Ad van Liempt schilderen beperkt zich tot de zanger, die een bewogen leven leidde.

Hij overleefde, als pas getrouwde joodse man, met zijn echtgenote Sari de onderduik in het Zuid-Hollandse Boskoop. Na de oorlog bouwde hij aan een zangcarrière, die hem veel radio-optredens en en nog veel meer roem bracht. Met liedjes als 'Als de klok van Arnemuiden', 'Daar zijn de appeltjes van Oranje weer', 'Zilveren draden tussen het goud',  en 'Als de deur zacht opengaat' werd hij ongekend populair. Hij was het boegbeeld van de VARA, de omroep die Max van Praag inzette op verschillende tournees die veel leden opleverden.

Van Praag had een commerciële inslag. Dat bleek onder meer uit het reclameliedje dat hij zong voor de firma Solex, het populaire vervoermiddel van de jaren vijftig. In de documentaire is dat bijzondere liedje te horen. Maar hij zong ook een campagnelied voor de Partij van de Arbeid en een reclamenummer voor de Nederlandse bierbrouwers. Zelf gebruikte hij de slogan 'ik zing niet mooi, maar wel duidelijk', maar volgens neerlandicus Teun Abbenhuis doet Van Praag zichzelf daarmee te kort: 'Hij had een prachtige, heldere stem, en een heel bijzondere timing, zodat de mensen, in het tijdperk waarin er nog geen televisie bestond, toch konden zien waarover hij zong.' Aan het eind van zijn zangcarrière  maakte hij zich verdienstelijk als de grote man achter het Loosdrecht Jazz Festival, waar veel grote talenten werden ontdekt en dat voor de ontwikkeling van de Nederlandse jazz van grote betekenis is geweest.

Na zijn loopbaan als zanger werd Max van Praag platenhandelaar in Utrecht. Hij bouwde aan een imperium dat op zeker moment zeven zaken omvatte. Door de teruggang in de platenverkoop en door een gebrek aan delegeervermogen zag Van Praag zijn bedrijf in elkaar zakken. Op 71-jarige leeftijd moest hij, moe en ziek, zijn zaken sluiten. Zijn personeel bleef hem op handen dragen - hij was altijd een goeie, humorvolle baas geweest.