Michael Epstein, NTR, 2011

John Lennon in New York

NTR

Velen groeiden met hem op in de jaren zestig als frontman van The Beatles, maar de echte Lennon leerde het publiek pas kennen nadat de succesvolle formatie aankondigde te stoppen.

Lennon vertrok, na het roerige Beatles tijdperk, in 1971 naar New York waar hij met zijn grote liefde Yoko Ono een nieuw leven begon. Hij wilde zich focussen op zijn familie en zijn privé- leven. Hij ontpopte zich als anti-oorlogsactivist en als liefhebbende vader. Een periode waarin hij rust en anonimiteit probeerde te vinden, maar waar hij tegelijkertijd een paar van de meest bejubelde nummers schreef uit zijn carriere als Whatever Gets You Thru the Night, I’m losing You en Woman. De meeste songs geschreven vanuit zijn appartement in Manhattan’s Upper West Side.

“New York became a part of who John and I were,” (Yoko Ono)

New York gaf Lennon en Ono hun vrijheid terug, ze konden rustig over straat lopen en de stad gaf hun nieuwe creatieve input. Ze waren graag geziene gasten in restaurants, parken, bij sportevenementen en politieke demonstraties. Minder welkom waren ze bij de Nixon- regering die hen verzocht het land te verlaten. Volgens Lennon was dit vanwege zijn anti-oorlogsactiviteiten. De film laat de strijd zien die Lennon en Ono voerden om in Amerika te kunnen blijven. De New Yorkers, veelal immigranten, voelden zich hierdoor nog sterker verbonden met het geliefde duo.

In de documentaire John Lennon in New York wordt het leven van een van ’s werelds belangrijkste en meest invloedrijke artiesten van de 20ste eeuw herdacht. Met nooit eerder vertoonde fragmenten, een schat aan composities van Lennon en Ono en een openhartig en emotioneel interview met Yoko Ono. De film geeft een intiem kijkje in het leven van John, Yoko en hun zoon Sean, gedurende hun tijd in New York City.