Bess Kargman, NTR, 2011

First Position

NTR

Elk jaar nemen duizenden dansers deel aan een van de meest prestigieuze balletwedstrijden: de Youth America Grand Prix. Het Uur van de Wolf volgt zes buitengewoon talentvolle jonge dansers in uiteenlopende werelddelen met een totaal verschillende achtergrond.

De documentaire schetst een eerlijk en spontaan beeld van de worstelingen en triomfen van jonge balletdansers en hun vasthoudende geest. Op weg naar de finale kampen zij met bebloede voeten, uitputting, slopende blessures en moordende concurrentie. Om in aanmerking te komen voor een beurs mogen ze twee dansen uitvoeren: een klassiek stuk en een eigentijdse dans. Bij de première werd de gedrevenheid van de geportretteerde kinderen en hun ouders als beangstigend omschreven. Alles moet wijken voor het realiseren van die grote droom. 

First Position is een film over het drama van de adolescentie, ontzagwekkend talent, ambitie, doorzettingsvermogen en passie voor dans. Een strak gestileerde, spannend vertelde en ontroerende documentaire, die een hit was in de bioscoop en een groot aantal prijzen won.

Bekijk ook: