Andreas Koefoed & Christian Holten Bonke, NTR, 2011

Drama op de dansvloer

NTR

Een nieuwe danspartner, een nieuwe liefde. Lukt het de Russische ballroomdanser Slavik Kryklyvyy tien jaar na zijn wereldtitel en na zoveel grote veranderingen in zijn leven opnieuw de absolute top te bereiken?

Slavik Kryklyvyy werd in 2000 met zijn toenmalige (dans)partner Joanna Leunis wereldkampioen Latijns-Amerikaanse dans. Na zijn scheiding vond hij in de jeugdige Anna Melnikova een nieuwe danspartner en liefde. Met haar is hij bereid alles op te offeren om nog een keer de wereldtitel te halen. Dat blijkt nog niet zo eenvoudig en de grote druk mist zijn uitwerking niet in het privé-leven van het danspaar. De Deense regisseurs Andreas Koefoed en Christian Bonke waren vaak getuige van de heftige botsingen en registreerden de ingrijpende gevolgen; dit alles tegen de achtergrond van een wereld van hartstochtelijke tango’s en glitterende show.

Het danskoppel reist de wereld over om te trainen, geld te verdienen en aan kampioenschappen deel te nemen. De makers zijn er vaak bij. Ze registreren de confrontaties van Slavik met zijn vroegere partner Joanna, die moeiteloos de weg naar de top heeft teruggevonden. Nieuwkomer Anna kan de druk nauwelijks meer aan. De lichaamstaal, wederzijdse blikken en stiltes roepen ook bij de kijker voortdurend spanning op. Tijdens meeslepende optredens, emotionele repetities en de spaarzame vrije tijd in beklemmende hotelkamers vecht het paar tegen jaloezie, frustratie en onzekerheid om uiteindelijk toch de finale erkenning te verwerven.