Het Uur van de Wolf

De beat van Burroughs

NTR

De Amerikaanse schrijver William S. Burroughs is met Allen Ginsberg en Jack Kerouac de belangrijkste grondlegger van de Beat Generation. Eind jaren ’50 wordt hij beroemd door zijn subversieve roman “Naked Lunch” en door alles dat anderen in die tijd liever verbergen: hij is homoseksueel, verslaafd aan harddrugs en doodt zijn vrouw bij een bizar schietspel. Tegelijk is hij geliefd als één van de meest grensverleggende vernieuwers van zijn tijd die vele naoorlogse kunstenaars uit alle disciplines nog steeds inspireert.

Burroughs levensstijl en zijn literaire werk zijn een aanval op de hypocrisie in de naoorlogse maatschappij en geven de opkomende popcultuur van de jaren ’60 een geweldige duw. Hij is onder meer de bedenker van de termen ‘Heavy Metal’, ‘Blade Runner’ en ‘Steely Dan’ en introduceert postmoderne ‘cut-up’ technieken in zijn romans. Hij heeft connecties met kunstenaars uit alle disciplines, van Andy Warhol tot The Beatles.

Voor zichzelf en zijn omgeving is Burroughs niet makkelijk. In de documentaire De Beat van Burroughs schetsen zijn vrienden, onder wie John Waters en Patti Smith, een getroubleerde en obsessieve man, die zijn eigen liefde nog beter op wapens en zijn zes katten lijkt te kunnen projecteren dan op zijn geliefden en enige zoon. Vergaande drugsexperimenten vormen een belangrijk thema in zijn werk en leven. Ze worden geromantiseerd door zijn bewonderaars, maar zelf blijft hij eraan refereren als “junk”. In 1997 overlijdt hij aan een hartaanval en lijkt hij in zijn laatste aantekening de liefde toch te hebben toegelaten: “Love? What is it? Most natural pain killer what there is. Love.”

Met onder andere David Cronenberg, Gus van Sant, Laurie Anderson, Allen Ginsberg, Peter Weller, Patti Smith en John Waters.