In een van de meest chaotische steden ter wereld, het Afrikaanse Kinshasa, realiseren straatarme musici hun droom: de uitvoering van de Negende Symfonie van Beethoven (ode aan de vreugde).

Het zijn kleine ongemakken tegen een achtergrond van oorlogen, politieke coups en crises. Beethoven in Congo is een ontroerende documentaire over Congo, de mensen en hun liefde voor klassieke muziek. “Het ligt misschien niet voor de hand, maar er zitten ook Afrikaanse ritmes in Beethoven."

In Kinshasa, een stad met tien miljoen inwoners, moet iedere dag strijd worden geleverd om te overleven. Een werkdag begint doorgaans om zes uur in de ochtend en duurt vaak tot laat in de avond. Het orkest telt 200 musici en bestaat vijftien jaar. Ook al beginnen de repetities vaak pas rond middernacht, het samen spelen biedt de musici en zangers hoop op een betere toekomst.

Ter gelegenheid van onafhankelijkheidsdag zal het orkest voor enkele duizenden toeschouwers een openluchtconcert geven. Op het programma staan Beethovens Negende Symfonie, de Carmina Burana en werken van Dvoƙák en Verdi. Maar het publiek kent deze bekende werken (nog) niet. Beethoven in Congo toont de chaotische aanloop tot dit spectaculaire en emotionele evenement.