Speeches

Martin Luther King: Mississippi Burning

VPRO

Amper een jaar na de 'I have a dream'-speech van Luther King werd in Philadelphia Mississippi een drievoudige moord gepleegd op burgerrechtenactivisten, die opkwamen voor de zwarte bewoners.

Toen Martin Luther King in 1963 de menigte toesprak in Washington, kon hij alleen nog maar dromen van een samenleving waarin blank en zwart gelijk zijn. Na die dag was de blanke politieke elite zich er echter van bewust dat er iets moest gebeuren in Amerika. Vooral in de zuidelijke staten was de rassenscheiding nog een praktijk van alledag. De Ku Klux Klan had geen behoefte aan verheffing van het zwarte deel van Philadelphia. Amper een jaar na de 'I have a dream'-speech van Luther King werd in Philadelphia Mississippi een drievoudige moord gepleegd op burgerrechtenactivisten, die de zwarte bewoners vertelden hoe ze konden meedoen aan de verkiezingen.

Een ontmoeting met journalist Stanley Dearman die zich zijn hele leven heeft ingezet voor de berechting van de daders van de moord op de drie burgerrechtenactivisten. Ook met de familie van de omgekomen James Chaney, wiens broer Ben radicaliseerde toen politie en justitie in Mississippi bleven tegenwerken om de daders op te pakken en te berechten wordt gesproken. En met de twee vrienden Marcus Dupree en Cecil Price junior, die met elkaar in de eerste gemengde klas zaten van de Highschool in Philadelphia. Marcus werd een beroemd football speler en Cecil is de zoon van de deputy-sheriff, die een cruciale rol speelde in de drievoudige moord.